Aragonès defensa un referèndum d'independència a l'escocesa: "És possible, viable i legal"
El president aposta per un referèndum pactat, amb una pregunta binària de sí o no, celebrat només a Catalunya, una de les propostes de l'informe sobre l'acord de claredat
Pere Aragonès defensa que un referèndum a Catalunya sobre la independència "és possible, viable i legal i pot ser una solució compartida per resoldre el conflicte polític amb l'Estat". És la conclusió principal que extreu de l'informe del Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat, que li han entregat formalment aquest matí i que ha analitzat el govern en una reunió extraordinària.
Malgrat la coincidència amb les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez, el president ha volgut desvincular-ne l'informe. "Avui no hi ha condicions noves", ha dit. "L'informe va molt més enllà del context d'una investidura d'un president espanyol", ha afegit, tot i que reconeix que en funció de "com es desenvolupi el debat d'investidura, hi haurà una oportunitat molt immediata d'aprofitar l'informe com a base per debatre".
Referèndum a l'escocesa
L'informe, resultat de sis mesos d'estudi, inclou cinc propostes diferents de referèndum.
Les quatre primeres impliquen celebrar una consulta o bé a Catalunya o bé al conjunt d'Espanya, i la cinquena planteja un referèndum doble, que se celebraria a Catalunya i a Espanya. Així, proposa un referèndum d'inici només a Catalunya --com el celebrat a Escòcia i que és l'aposta del govern--, un referèndum de ratificació només a Catalunya --com el que se celebra per ratificar un Estatut d'Autonomia--; o un referèndum d'inici al conjunt de l'Estat --per autoritzar la consulta sobre independència-- o de ratificació a tot Espanya.
El document no prioritza cap d'aquestes opcions, i subratlla que caldria negociar també com s'aplicaria el resultat de l'eventual consulta, que hauria de ser respectat per totes les parts, tant si és positiu com si no.
A més, recomana que un eventual referèndum hauria de complir condicions com ara tenir una pregunta clara, preferiblement binària, i caldria acordar-ne, si escau, les majories necessàries i els quòrums de participació.
Més enllà del referèndum, l'informe dels experts també planteja altres vies, com una ratificació només als parlaments o la celebració d'unes eleccions plebiscitàries.
"Hem buscat harmonitzar una demanda democràtica i l'imperi de la llei", ha explicat Marc Sanjaume-Calvet, president del comitè d'experts que ha fet l'informe, a petició de la Generalitat. "La nostra reflexió no és jurídica, sinó politològica", ha afegit, advertint que el referèndum podria "deixar de tenir força política" si una de les dues parts el veu com una "eina partidista".
Per això, ha subratllat que una resolució estable ha de ser acordada.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàPere AragonèsInvestidura