Reutilitzar catèters en operacions de cor, una pràctica que ara arriba a Catalunya
L'Hospital de Bellvitge és el primer hospital català a entrar al circuit de reutilització de catèters en intervencions per arrítmies
Els catèters són una mena de tubets que passen per una vena o una artèria i permeten intervenir el cor, sense necessitat d'una cirurgia oberta. Uns dispositius molt comuns a les unitats de cardiologia. Només a l'Hospital de Bellvitge se'n poden arribar a utilitzar 2.000 l'any.

Són materials d'un sol ús. "Alguns es poden utilitzar durant 6 hores, però d'altres només 5 minuts", explica el director de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital de Bellvitge, Ignasi Anguera.
Però tots, sense distinció, anaven a parar a la brossa.
Un canvi legislatiu recent i un gran esforç burocràtic de l'equip de la unitat d'arrítmies ha fet que Bellvitge sigui el primer hospital públic de Catalunya a fer un pas cap a la reutilització d'aquests dispositius. És a dir, abans ja s'ha utilitzat en un altre pacient.

La seguretat és la mateixa que si fos amb un dispositiu nou, no hi ha cap diferència, assegura el director de la unitat: "No perjudica en res, ni hi ha cap risc perquè és una tecnologia que està àmpliament validada". Abans han revisat les experiències de més de 25 anys d'altres països:
"Hi ha més de 10.000 hospitals que són clients d'aquest tipus de material i han reprocessat més de 50 milions de catèters."
Com es fa el reciclatge?
A la pràctica clínica, el canvi és petit, i ni els professionals ni els pacients poden notar cap diferència, asseguren.
De moment es fa amb els catèters que s'utilitzen per fer un tipus d'ablació de fibres del cor, un procediment habitual per tractar les arrítmies quan no funcionen els tractaments farmacològics. Ja no els llencen en acabar.

És infermeria --que s'ha implicat de ple al projecte-- que quan acaba la intervenció agafa aquests catèters, els revisa, els neteja, els posa en bosses, i els envia a l'empresa amb la qual tenen aquesta iniciativa, explica Nieves Palomo, infermera de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital de Bellvitge.
Un missatger els passa a recollir i els envien a l'empresa Alemanya Arrhytnet-Vanguard, l'única a Europa especialitzada en el reprocessament de dispositius mèdics. Allà els netegen i els esterilitzen i fan una vintena de testos mecànics, microbiològics i visuals.

Els que no passen els controls de seguretat i funcionalitat es descarten. I la resta tornen al circuit amb la mateixa certificació de qualitat que un nou de trinca.
Beneficis a tres nivells:
- Generen menys emissions de CO₂ perquè així utilitzen menys matèries primeres que tenen aquests dispositius, com el platí o l'or.
- Produeixen menys residus.
- Surt més econòmic.
Els hospitals, grans contaminadors
Pot semblar contradictori, perquè en principi s'entén que els centres sanitaris han de vetllar per millorar la salut de la població. Però alhora són uns grans contaminadors, que perjudiquen la nostra salut.
De fet, es calcula que, si els centres sanitaris fossin un país, serien el cinquè emissor de CO₂ al món.
És cert que la feina que s'hi fa sovint implica utilitzar molt material d'un sol ús sense, de moment, alternativa, però tenen molt marge de millora. I "tenim l'obligació de fer aquesta transició cap a un model més sostenible, perquè els recursos són limitats", diu el director de la unitat.
La reutilització de catèters de l'Hospital de Bellvitge no tindrà un gran impacte pel que fa als nivells de contaminació, però sí que és un clar exemple d'accions per fer la transformació verda que els centre sanitaris encara tenen pendent.
- ARXIVAT A:
- SalutMedi ambient