El preu de les vacunes és secret per les clàusules de confidencialitat que exigeixen les farmacèutiques (Foto: Murdoch Children's Research Institute)

Revelen el preu de les vacunes de la Covid: les més cares, les de Moderna i Pfizer

Ho ha fet a Twitter una alt càrrec del govern belga, vulnerant la clàusula de confidencialitat dels contractes amb la UE
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Una alt càrrec del govern de Bèlgica ha desvelat els preus que ha pactat la Unió Europea amb 6 farmacèutiques per les seves vacunes contra la Covid-19.

Va ser aquest dijous i a través de Twitter: ho va fer Eva De Bleeker, secretària d'estat de Pressupost i Protecció dels Consumidors del govern belga.

De Bleeker va esborrar el tuit poca estona després de publicar-ho, però ja se n'havien fet captures i havien començat a córrer per les xarxes socials:

El tuit d'Eva De Bleeker amb què va desvelar els preus pactats per la UE per a les vacunes contra la Covid-19

La vacuna més cara és la de Moderna, 14,68 euros (18 dòlars), i la més barata amb diferència és la d'Oxford/AstraZeneca, 1,78 euros.

La de Pfizer/BioNTech, la primera que s'ha autoritzat i s'ha començat a administrar, és també de les més cares, 12 euros, i la resta estan entre els 7 i els 10 euros.

La campanya de vacunació a Espanya comença el 27 de desembre (Alejandro García/ EFE)

De Bleeker va tornar a fer el mateix tuit poc després, però ja sense la taula de preus, detallant que la UE aquest any haurà comprat 33 milions i mig de vacunes per un preu total de 279 milions d'euros:

"Fets: aquest any es compraran 33,5 milions de vacunes per 279 milions d'euros de la provisió del 2020. També a la provisió del 2021 hi ha uns altres 500 milions disponibles per a vacunes, entre altres coses."


 

"Jo volia ser transparent"

La secretària d'estat va admetre que havia comès un error, i va assegurar que la filtració dels preus no ha posat en perill el subministrament de vacunes a Bèlgica:

"Jo volia ser transparent, potser una mica massa transparent."

Aquest divendres, Stefan De Keersmaecker, portaveu de la Comissió Europea, ha assegurat que la UE té el compromís de mantenir en secret els preus:

"Tot el que té a veure amb informacions com el preu de les vacunes està cobert per la confidencialitat, és una obligació molt important."

Segons el cap dels portaveus de la CE, Eric Mamer, això "és una exigència contractual" per part de les farmacèutiques que cal respectar.

En el mateix sentit, un portaveu de Pfizer ha recordat la "clàusula de confidencialitat prevista en el contracte amb la Comissió Europea".

Els Estats Units autoritzen Moderna

Mentrestant, l'agència reguladora nord-americana ha donat definitivament llum verda a la vacuna de la firma Moderna amb caràcter d'urgència, com va fer fa set dies amb la de Pfizer-BioNtech.

Els Estats Units es converteixen en el primer país on es distribuirà, a partir de dilluns, la vacuna d'aquesta farmacèutica. Moderna és una empresa petita en l'entorn farmacèutic, que ha desenvolupat la vacuna amb ajuts públics.

En una setmana, la planta de Moderna a Massachusetts en distribuirà 6 milions de dosis. El president Donald Trump ha celebrat la decisió. 

 

Això mentre el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, s'ha vacunat contra la Covid davant les càmeres juntament amb la seva dona. Ho han fet per "reforçar la confiança" dels nord-americans, segons un comunicat de la Casa Blanca.

Una infermera es prepara per administrar una vacuna contra la Covid-19 (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut