Roman Abramovich en una imatge d'arxiu (Reuters / Andrew Winning)

Revelen que Abramovich i dos negociadors d'Ucraïna haurien estat enverinats

Segons The Wall Street Journal, l'empresari rus i dos alts membres de la delegació ucraïnesa haurien tingut vermellor als ulls, llagrimeig constant i descamació de la pell
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

L'oligarca rus Roman Abramovich i almenys "dos membres d'alt nivell" dels negociadors de pau ucraïnesos han tingut símptomes d'enverinament, segons explica The Wall Street Journal.

El diari explica que haurien desenvolupat símptomes que atribueixen a l'acció d'intransigents de Moscou que volen sabotejar les converses per posar fi a la guerra, malgrat que una font pròxima a l'empresari hauria dit que no queda clar l'origen de l'enverinament. Un portaveu de l'empresari ha confirmat a la BBC les sospites d'enverinament.

Tot i això, els serveis d'intel·ligència nord-americans han suggerit que haurien estat factors "ambientals" els que haurien fet emmalaltir l'oligarca rus. Segons un funcionari nord-americà, "no es tractaria de verí" però, no n'ha donat més detalls.

L'afectació els hauria començat just després d'una reunió a Kíiv a principis d'aquest mes. El The Wall Street Journal detalla que tenien els ulls vermells, llagrimeig constant i dolorós i descamació de la pell a la cara i a les mans, però que han millorat i no corren perill.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que es va reunir amb Abramovich, no hauria patit cap d'aquests símptomes. Els experts que han investigat l'incident asseguren que és "difícil" determinar si el possible enverinament s'ha fet amb un agent químic o biològic o algun atac de radiació electromagnètica.

Ucraïna va demanar als EUA que no sancionessin l'empresari rus pel paper que pot tenir en la negociació per la pau. A principis d'aquest mes Abramovich va anunciar que posava a la venda el Chelsea i que donaria tots els diners a les víctimes de la guerra.

Fa un parell de setmanes, el govern britànic i la UE ja van imposar sancions contra Abramovich per l'estreta relació amb el Kremlin i amb Vladímir Putin.

 

La carta de Zelenski a Putin

Segons publica el diari britànic The Times, Abramovich va viatjar dimecres passat a Moscou per entregar una carta escrita a mà pel president d'Ucraïna.

El rotatiu explica que es va reunir amb Vladímir Putin i va tornar cap a casa la mateixa nit. En aquest text, Volodímir Zelenski fixava les condicions d'Ucraïna per signar la pau. Segons el mateix The Times, la resposta de Putin va ser: "Digues-li que els apallissaré".

El bilionari va acceptar la petició ucraïnesa d'ajudar en la negociació. Segons el govern rus, Abramovich va jugar un paper en les primeres converses de pau entre Rússia i Ucraïna, però ara el procés està en mans dels equips negociadors de les dues parts.

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut