La llei d'emergència habitacional catalana es va aprovar al Parlament l'any 2022 amb els vots favorables d'ERC, Junts, el PSC, els Comuns i la CUP (ACN/Norma Vidal)

Revés del TC a la llei catalana d'habitatge: els grans tenidors no han d'oferir lloguer social

El ple del tribunal declara inconstitucionals els principals articles de la llei d'emergència habitacional del 2022 amb l'argument que envaeixen competències estatals

Redacció/Agències

El ple del Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals els principals articles de la llei d'emergència habitacional catalana, entre ells el que obliga els grans tenidors a oferir un contracte de lloguer social abans d'interposar una demanda judicial per desnonament.

La norma es va aprovar al Parlament l'any 2022 amb els vots favorables d'ERC, Junts, el PSC, els Comuns i la CUP, amb l'objectiu de protegir unes 4.000 famílies vulnerables. El PP la va recórrer al Tribunal Constitucional per invasió de competències estatals, i ara els magistrats han estimat parcialment el seu recurs.

El motiu que s'al·lega és que aquests articles comporten una invasió de competències estatals. A efectes pràctics, això tomba els punts més importants de la llei, que ha aconseguit més d'un miler de contractes perquè les famílies vulnerables es poguessin quedar als seus domicilis, i que també ha comportat la multa de 6 milions d'euros a gairebé 80 grans tenidors per no oferir lloguer social.

La sentència, redactada per la magistrada María Luisa Segoviano, no afectarà les situacions que ja estan consolidades, de manera que la inconstitucionalitat i la nul·litat dels articles només tindrà efectes de cara al futur. La resolució ha comptat amb el vot particular de cinc dels magistrats del ple.

El TC també declara inconstitucional l'article que imposa al nou propietari d'un habitatge una mena de "responsabilitat objectiva" que l'obligaria a respondre pels fets aliens i assegura que això va en contra del principi de culpabilitat que estableix a la Constitució.  

La llei afectada ja en modificava diverses d'anteriors per millorar l'accés a l'habitatge i que també va tombar el Tribunal Constitucional.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeTribunal Constitucional
Anar al contingut