Revés del TJUE al Marroc i la UE sobre l'acord de pesca i agricultura, que dona la raó al Sàhara
La justícia europea determina que els acords es van firmar sense el consentiment de la població del Sàhara Occidental i vulnerant el seu dret a l'autodeterminació
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha suspès els acords comercials que la Unió Europea va firmar amb el Marroc en matèria de pesca i de productes agrícoles. És una sentència ferma i definitiva, que no admet més recursos i que suposa un revés tant per al Marroc com per a Brussel·les.
L'acord de pesca ja estava suspès des de l'any passat, a l'espera de la sentència. El de productes agrícoles se suspendrà d'aquí un any perquè el tribunal diu que vol evitar el trasbals diplomàtic que creu que es podria desencadenar si la suspensió es fa de manera immediata.
Qui surt més ben parat de la sentència del TJUE és el Front Polisario, que va interposar la demanda, però sobretot el Sàhara Occidental.
De fet és una victòria d'aquest territori perquè la sentència diu que aquests acords es van firmar sense el consentiment de la població del Sàhara Occidental i vulnerant el seu dret a l'autodeterminació.
I era necessari aquest consentiment del poble del Sàhara perquè els acords --signats el 2019-- afecten l'explotació dels seus recursos naturals.
Què diu la sentència del TJUE?
Perquè puguin ser vàlids, el TJUE estableix que el poble sahrauí ha de donar el consentiment a l'aplicació dels acords al Sàhara Occidental.
La sentència reconeix que la Comissió Europea va dur a terme consultes abans de l'aprovació. Però aquestes no anaven dirigides als sahrauís, sinó a l'actual població del territori sota control marroquí.
Cal recordar que prop de 150.000 sahrauís es troben refugiats als campaments de Tindouf (Algèria), i que al Sàhara Occidental, s'hi han establert ciutadans marroquins, encoratjats per Rabat, amb l'objectiu d'afavorir el cens en un futur referèndum d'autodeterminació.
Per tot plegat, el TJUE diu que les consultes no acrediten que el poble sahrauí hagi donat el consentiment als acords. A més, subratlla que la població no es beneficia de cap contrapartida econòmica per l'explotació dels seus recursos naturals i de les seves aigües.
Etiquetatge clar per les fruites del Sàhara
El Tribunal, en una altra sentència, també ha deixat clar que alguns productes, com els tomàquets i els melons del Sàhara Occidental importats a la UE, s'han d'etiquetar de manera que quedi clar que són del Sàhara Occidental i no pas del Marroc. El tribunal diu que qualsevol altra indicació "seria enganyosa i podria induir el consumidor a un error".
Són dues sentències, doncs, que clarament van a favor dels interessos d'aquest territori en disputa entre Rabat i el Front Polisario. El Sàhara Occidental és administrat un 80% pel Marroc, i d'acord amb les Nacions Unides, és un territori pendent de descolonitzar.
El Marroc adverteix els socis europeus
La resposta de Rabat no s'ha fet esperar. No reconeix la validesa de la decisió judicial i demana a la Unió Europea que faci tots el possible per preservar els acords bilaterals.
En un comunicat, el Marroc recorda a la UE que són socis en "diverses qüestions estratègiques" --especialment en matèria migratòria i de seguretat--. Per això, avisa Brussel·les que no subscriurà cap acord que no respecti la seva "integritat territorial i unitat nacional".
La Comissió Europea ha volgut calmar els ànims del govern marroquí, assegurant que seguirà reforçant l'"estreta relació" que manté amb el país nord-africà.
"Al llarg dels anys hem sembrat una amistat profunda i una cooperació sòlida que ens proposem portar a un nivell superior en les pròximes setmanes i mesos", ha dit la portaveu de la Comissió Europea, Nabila Massrali.
"Han estat actuant fora de la llei"
El Front Polisario, en canvi, celebra la sentència com "la millor resposta a les darreres decisions poc responsables d'alguns estats europeus, especialment França i Espanya".
El moviment sahrauí es refereix a la postura que va adoptar Pedro Sánchez primer, i Emmanuel Macron després, d'avalar la proposta marroquina d'una autonomia al Sàhara Occidental.
Abandonaven, així, la postura històrica de donar suport a l'autodeterminació d'aquesta excolònia espanyola. Fa 33 anys, l'ONU va adoptar una resolució per celebrar un referèndum al Sàhara Occidental, que mai s'ha arribat a fer efectiva.
"França i Espanya han volgut donar suport al Marroc en la seva política d'imposar l'statu quo colonial al Sàhara", ha subratllat el representant del Polisario al TJUE, Oubi Bouchraya.
Per tot plegat, Bouchraya considera que la sentència "deixa ben clar" que la Unió Europea i el Marroc "han estat actuant tot aquest temps fora de la llei".
- ARXIVAT A:
- Sàhara OccidentalMarroc