Revés d'Estrasburg a Forcadell i Puigdemont: avala la suspensió del ple de l'1-O
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de votar al Parlament, el 27 d'octubre del 2017
Brussel·les

Revés d'Estrasburg a Forcadell i Puigdemont: avala la suspensió del ple de l'1-O

El Tribunal Constitucional va suspendre el ple del 9 d'octubre a instàncies del PSC al·legant la possibilitat que Puigdemont declarés la independència

Actualitzat

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) sentencia per unanimitat que la suspensió del ple del Parlament de Catalunya per part del Tribunal Constitucional s'ajusta a dret, no vulnera el dret a la llibertat d'expressió i remarca que "la suspensió era necessària en una societat democràtica". El tribunal considera que "preval l'interès de seguretat pública, la prevenció de desordres i la protecció de drets i llibertats".

La decisió del TEDH apunta, també, que la celebració del ple del 9 d'octubre "va infringir les decisions del Tribunal Constitucional, que perseguien protegir l'ordre constitucional". La decisió, presa per unanimitat, no es pot recórrer. Una de les persones que signen el document és la jutgessa espanyola María Elósegui, acusada d'homòfoba; 75 eurodiputats van demanar-ne la revocació a Estrasburg per aquest motiu, però la destitució no va tirar endavant.

Així doncs, el Tribunal Europeu dels Drets Humans desestima la demanda de Carme Forcadell i Carles Puigdemont, entre d'altres, contra la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la sessió del Parlament de Catalunya del dia 9 d'octubre de 2017.

El cas, en què els demandants són 76 diputats independentistes, té a veure amb la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre de forma preventiva el ple del dia 9 d'octubre del 2017, quan Carme Forcadell n'era presidenta, per la possibilitat d'una eventual declaració d'independència. La demanda va ser registrada a Estrasburg poc després, l'11 d'octubre.
         
En el text els demandants, entre ells Carme Forcadell i Carles Puigdemont, al·leguen que la mesura de l'alt tribunal espanyol suposa una "greu infracció" dels drets fonamentals com la llibertat d'expressió i de lliure reunió, recollits en els articles 10 i 11 del Conveni Europeu de Drets Humans.

 

 

En aquest sentit, argumenten que la decisió dels magistrats del Constitucional vulnera els seus drets d'expressió i representació i els dels votants que van participar en el referèndum de l'1-O.

Arran d'un recurs presentat pel PSC, el TC va ordenar el 5 d'octubre la suspensió del ple ordinari en què el llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont havia de comparèixer a petició de Junts pel Sí i la CUP per valorar els resultats del referèndum de l'1-O i els seus efectes, d'acord amb la llei del referèndum.

El ple havia de celebrar-se el 9 d'octubre a les 10 del matí, segons havia acordat inicialment la mesa del Parlament, que va convenir tramitar la petició de compareixença de Puigdemont.

Recurs del PSC

En el recurs d'empara presentat, el PSC al·legava que tant el referèndum que s'havia convocat com la mateixa llei estaven suspeses pel TC, entenent que l'admissió a tràmit de la iniciativa de JxSí i la CUP suposava "ignorar expressament la suspensió acordada pel TC" en tant que fan referència a la llei suspesa. A més, s'alertava els magistrats que durant el ple es pretenia "procedir a la declaració formal d'independència".

El TC suspèn el ple

El 5 d'octubre els magistrats van decidir aplicar l'article 56.6 de la llei orgànica del TC i suspendre la convocatòria del ple adduint la "urgència excepcional" que recull aquest article. La justificació: que el ple "produiria un perjudici d'impossible o molt difícil reparació" que, en el cas que no se suspengués cautelarment, "faria perdre la finalitat del recurs d'empara" del PSC.

Per altra banda, l'alt tribunal va avisar en una notificació a Forcadell i els membres de la mesa de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal" en què podien incórrer si no atenien la suspensió.

Celebració del ple

Després de la decisió del TC, els socialistes van matisar que no demanaven suspendre el ple sinó suspendre la compareixença de Puigdemont per fer referència a una llei suspesa. Finalment, el ple va celebrar-se el 10 d'octubre, dia en què Puigdemont va "assumir que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república" proposant immediatament després que el Parlament suspengués els efectes de la declaració d'independència.


El Govern respecta la resolució

La portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha assegurat que l'executiu accepta i respecta la resolució d'Estrasburg, i ha instat l'unionisme a respectar i acatar igualment les decisions futures que puguin anar en sentit contrari:

 

"Esperem que les resolucions que hagin de venir i siguin favorables a la nostra causa s'acceptin per part dels unionistes, i que quan vinguin aquestes resolucions sobre la repressió que està exercint l'estat espanyol les respectin i les acatin".

 

Des de Ciutadans celebren la resolució del TEDH. Pel president del grup taronja al parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, és un revés en tota regla:

 

"Amb aquesta sentència ja podem dir que les mentides del senyor Puigdemont i del colpisme ja no colen ni tan sols a Europa. Ja no colaven a Espanya, i ara tampoc ja colen a Europa. Aquesta sentència els deixa despullats i avergonyits davant de tota la societat".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Drets humansJudicialCarme ForcadellCarles PuigdemontReferèndum 1-OIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut