Revifa a les xarxes la indignació per una promoció de 52 cases a sa Riera, a Begur
- TEMA:
- Urbanisme
A Begur i a tota la Costa Brava fa temps que coneixen el projecte Jardins de Sa Riera Living, on es construeixen 52 habitatges de luxe i 78 aparcaments on abans hi havia un bosc de pins i alzines, al costat del mar.
Aquesta setmana molts han descobert a través de les xarxes aquesta promoció del fons d'inversió suís Stoneweg i s'han indignat davant d'un conjunt urbanístic que els promotors defineixen com "pensat per a integrar-se en l'entorn, respectant la seva naturalesa", segons diu la pàgina web. També hi consta la previsió d'acabar-se aquest estiu.
SOS Costa Brava ha denunciat que els treballs han causat la "desforestació d'unes tres hectàrees de bosc i l'extracció de milers de metres cúbics de terra".
Mesures cautelars
El mes passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó a SOS Costa Brava que reclamava que s'informés els possibles compradors d'un habitatge a la zona de sa Riera de Begur, al Baix Empordà, que el cas està sota investigació i així ha de constar al Registre de la Propietat.
Per tant, els possibles compradors seran conscients que poden perdre l'habitatge si el TSJC dictamina a favor dels ecologistes.
La promotora s'hi havia oposat i va presentar un recurs, però la secció segona del Contenciós Administratiu el va desestimar.
L'Ajuntament de Begur va concedir el permís d'obres el 2018. El gener del 2019 els ecologistes de SOS Costa Brava van presentar una denúncia urbanística, que va desestimar al juliol la Junta de Govern Local de l'Ajuntament.
El cas es va traslladar a la justícia, amb un recurs centrat a impugnar les dues llicències d'obres que permeten construir els 52 habitatges en dues fases. També s'impugna indirectament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Begur del 2003, un pla que, segons SOS Costa Brava, va "classificar indegudament" uns terrenys de naturalesa forestal com a sòl urbà.
Segons l'advocat de l'entitat, Eduard de Ribot, el projecte en aquest espai natural és "del tot il·legal".
Entre altres aspectes, els ecologistes argumenten que s'incompleix la prohibició d'urbanitzar terrenys amb pendents superiors al 20% i es vulnera la prohibició d'implantar pantalles arquitectòniques i acumulació de volums dins la franja litoral dels primers 500 metres.
També es denuncia que no s'ha fet una avaluació ambiental ni emissió d'informes per part d'organismes públics.
Conservatori del Litoral
SOS Costa Brava reclama a la Generalitat que creï "urgentment" el Conservatori del Litoral per salvar 60 pinedes i retalls de bosc que es troben "en perill" per "l'especulació urbanística".
L'entitat assegura que s'acumulen dos anys de retard en la creació d'aquest organisme públic, que ha de comprar terrenys i preservar-los del procés "depredador" del totxo.
"Toca decidir si volem convertir la Costa Brava en Marbella o bé salvar-ne el que queda", ha dit l'advocat Eduard de Ribot.
Membres de la plataforma han fet una acció a Platja d'Aro, al Baix Empordà, per denunciar l'ampliació de la marina de Platja d'Aro, al Baix Empordà, amb un projecte per fer-hi 270 amarradors, 340 habitatges i un hotel.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Urbanisme