
Reviu el debat sobre la participació d'Israel a Eurovisió: "Cal un espai de reflexió"
RTVE ha demanat formalment a la Unió Europea de Radiodifusió (UER) que obri un debat intern sobre la participació d'Israel a Eurovisió 2025 "per les preocupacions plantejades per diversos grups de la societat civil a Espanya"
A poc més d'un mes per a l'edició del 2025 d'Eurovisió, torna el debat -per segon any consecutiu- sobre si Israel hauria de participar o no al festival. Si bé l'any passat el debat es va deixar veure als carrers de Malmö, a Suècia, on milers de persones van demanar l'expulsió de la representant israeliana, Eden Golan, aquest any RTVE intenta avançar-se a la possible polèmica.
A través d'un comunicat oficial enviat als organitzadors del certamen, RTVE ha demanat que s'obri el debat sobre la participació d'Israel. El director de la corporació pública espanyola, José Pablo López, firma una carta on demana al director general de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), Noel Curran, que s'obri el debat intern sobre la participació d'Israel davant "les preocupacions plantejades per diversos grups de la societat civil a Espanya pel que fa a la situació a Gaza."
RTVE trasllada a UER el seu compromís amb el Festival, però també reconeix les preocupacions plantejades per diversos grups de la societat civil a Espanya pel que fa a la situació a Gaza i la participació de la TV pública KAN al concurs. RTVE considera que seria adequat que la UER reconegui l'existència d'aquest debat i faciliti un espai de reflexió entre les emissores membres de la UER sobre la participació de la TV pública israeliana KAN.
Si bé RTVE no demana directament que Israel no hi participi, sí que "considera" que "seria adequat" que la UER reconegui l'existència del debat i faciliti "un espai de reflexió" entre les emissores membres de la UER sobre la participació de la televisió pública israeliana (KAN).
La petició té un pes significatiu, ja que Espanya forma part del grup conegut com a "Big Five d'Eurovisió", juntament amb França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit. Es tracta del grup més privilegiat del concurs i els que més diners aporten.
Els seus representants no han de passar per la fase de preselecció i van directament a la final, prevista per al 17 de maig a Basilea (Suïssa). Aquest any, la cantant Melody representarà a Espanya amb la cançó "Esa diva".
"Tots els membres són elegibles per competir"
Poques hores després de la petició de RTVE, la UER ja s'ha posicionat. En un breu comunicat publicat dissabte ha contestat assegurant que "tots els membres són elegibles per competir".
Si bé admeten i "agraeixen" les "preocupacions i opinions profundes que hi ha al voltant del conflicte actual a l'Orient Mitjà", avalen la participació d'Israel al concurs.
"Agraïm que RTVE confirmi el seu compromís amb el Festival de la Cançó d'Eurovisió i agraïm que hi hagi preocupacions i opinions profundes sobre l'actual conflicte a l'Orient Mitjà. Tots els membres de la UER són elegibles per competir al Festival de la Cançó d'Eurovisió i estem en contacte constant amb els participants enguany, inclosa RTVE, en tots els aspectes del concurs."
Un esdeveniment "apolític"
Si bé Eurovisió es presenta com un esdeveniment "apolític", segons ha dit la mateixa UER, són diverses les veus que ho qüestionen. "Admetre Israel mentre s'està cometent un genocidi sobrepassa el que és admissible", critiquen des de la Xarxa Solidària contra l'Ocupació de Palestina (RESCOP). Es calcula que, des del 7 d'octubre del 2023, ja han mort més de 50.000 palestins a Gaza i que hi hauria més de 115.000 ferits. També van morir 1.200 persones del costat israelià a mans de Hamàs.
De fet, el 2022 la UER ja va expulsar a Rússia. "La decisió reflecteix la preocupació que, a la llum de la crisi sense precedents a Ucraïna, la inclusió d'una candidatura russa al concurs d'enguany podria desacreditar la competició", van justificar aleshores en un comunicat.
Des de RESCOP, el seu portaveu, Luis Salazar, considera que vetar a Rússia però acceptar Israel "converteix el festival en una declaració política" i en un "rentat de cara dels crims que comet, provat pels més alts tribunals internacionals".
També critica que la cadena pública israeliana, KAN, "dona suport al govern d'Israel, a l'ocupació de Palestina i al seu exèrcit".
"New Day Will Rise": la polèmica cançó d'una supervivent israeliana
La candidata de l'edició 2025 d'Eurovisió serà Yuval Raphael, de 24 anys. És una de les supervivents de l'atac de Hamàs que va deixar prop de 1.200 morts el 7 d'octubre de 2023. Ella era al Festival Nova, on es va haver d'amagar durant hores.
La cançó que presenta és "New Day Will Rise" (Un nou dia clarejarà). A través de missatges metafòrics parla sobre el conflicte a Gaza: "Clarejarà un nou dia, continuarà la vida. La foscor s'esvairà, tot el dolor passarà, però nosaltres ens quedarem".
L'any passat, Israel sí que va haver de modificar la lletra de la cançó després que la Unió Europea de Radiodifusió advertís que la lletra d'"October rain" era "massa política". Israel va optar per presentar la mateixa melodia però sota un altre títol, "Hurricane", i amb la lletra retocada. Mentre que la cançó original havia estat acusada de fer referència implícita a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre a Israel, la nova lletra explicava la història d'una dona que viu una crisi personal, segons l'emissora pública israeliana, Kan.
Enguany, però, la cançó de Yuval Raphael -en anglès, francès i hebreu- sí que ha passat tots els filtres. A les imatges del videoclip també es pot veure un grup de joves que caminen per un bosc en mig de la natura amb motxilles, un moment que pot recordar els joves del Festival Nova.
Aquest any, en canvi, la UER sí que ha demanat canvis a les cançons presentades per Finlàndia i Malta.
- ARXIVAT A:
- IsraelFestival d'EurovisióGuerra a Gaza