Hongria ocupa la presidència rotativa de la UE durant el segon semestre del 2024 (Reuters / Yves Herman)

Revolta a l'Eurocambra: Orbán ataca els migrants i uns eurodiputats li canten el "Bella Ciao"

El primer ministre hongarès ha presentat les seves prioritats com a president de torn del Consell de la UE
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament Europeu

El Parlament Europeu ha viscut aquest dimecres un dels plens més tensos dels últims temps. El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha fet un discurs davant l'hemicicle per exposar les seves prioritats com a president de torn del Consell de la Unió Europea, que ocupa des de l'1 de juliol fins que acabi l'any.

El líder d'extrema dreta s'ha centrat a carregar contra la immigració il·legal, provocant una gran divisió a l'Eurocambra, que no està acostumada a viure debats vibrants ni interpel·lacions entre diputats. 

Per una banda, Orbán ha rebut els aplaudiments de la bancada de l'extrema dreta, que aquesta legislatura està dividida en tres grups diferents.

I per l'altra, els diputats de centre i d'esquerra han mostrat menyspreu cap a la seva intervenció. La majoria del Parlament Europeu han volgut desacreditar-lo per no respectar les minories ni l'estat de dret al seu país, i per la seva proximitat amb Putin

Von der Leyen ha insistit que cal donar suport polític, financer i militar a Ucraïna (Reuters/Yves Herman)

El primer ministre hongarès també ha protagonitzat un duel dialèctic amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que li ha recriminat la posició que té sobre la guerra d'Ucraïna:

"Encara n'hi ha alguns que culpen no pas l'invasor, sinó l'envaït."


"Això no és Eurovisió"

Quan Orbán ha acabat el discurs --i mentre encara l'aplaudien els grups d'extrema dreta-- alguns diputats d'esquerres s'han aixecat per cantar el "Bella Ciao", l'himne de la resistència antifeixista italià.

"Això no és Eurovisió", ha dit Roberta Metsola, la presidenta del Parlament Europeu, per demanar silenci. "És més la Casa de Papel que ABBA, però això no és Eurovisió; respectem la dignitat d'aquesta casa", ha afegit. 

Aquest és del vídeo del moment: 


Abans del discurs d'Orbán, alguns eurodiputats ja han mostrat pancartes amb lemes com "Demòcrates contra autòcrates". 

Hongria té els fons europeus parcialment congelats pels conflictes oberts amb Brussel·les per qüestions relacionades amb la immigració, la corrupció i els atacs contra l'estat de dret.

ARXIVAT A:
Parlament Europeu Ursula von der Leyen Hongria Viktor Orbán
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut