Revolta a l'Índia per la violació i assassinat d'una metgessa resident en un hospital de Calcuta

El crim desferma protestes contra la violència sexual arreu del país i els professionals sanitaris amenacen de fer una vaga indefinida

RedaccióActualitzat

La violació i assassinat d'una metge resident a l'Índia mentre feia una guàrdia en un hospital de Calcuta ha desencadenat protestes i manifestacions en diverses ciutats i ha desfermat una onada d'indignació per la violència sexual contra les dones al país.  

La metgessa, de 31 anys, va ser agredida en una sala de l'hospital on s'havia ajagut per descansar enmig d'un torn de 36 hores. El cas ha causat una gran commoció i s'ha traduït en vagues en molts centres sanitaris.

Una associació de metges ha convocat més d'un milió de professionals a prestar únicament serveis essencials durant 24 hores, a partir d'aquest dissabte al matí. Està previst que sigui la vaga sanitària més important dels últims temps a l'Índia, tot i que amenacen de fer-la indefinida. 

El personal sanitari ha sortit en massa als carrers per exigir justícia per la metgessa, però també per denunciar les llargues jornades de feina, el salari baix i les agressions quotidianes que diuen que pateixen fins a un 75% dels treballadors.

L'any 2022 es van registrar 31.500 casos de violació a l'Índia, una mitjana de gairebé 90 al dia (EFE/EPA/Rajat Gupta)

Un detingut i incidents amb la policia

De moment, un treballador del centre mèdic on treballava la noia ha estat detingut com a sospitós, però no es descarta que hi hagi més persones implicades. A més, el cas ha passat des del tribunal superior de Calcuta a l'oficina central d'investigacions.

Això, però, no ha servit per calmar la indignació i alguns manifestants han assaltat fins i tot l'interior de l'hospital, deixant alguns ferits. La policia ha hagut de fer servir gasos lacrimògens per dispersar les protestes i ha detingut una vintena de persones pels fets.

La policia ha detingut més d'una vintena de persones a l'Índia per les protestes (EFE/EPA/Piyal Adhikary)

L'enduriment de les lleis no frena les violacions a l'Índia

La violència sexual contra les dones està molt estesa a l'Índia. L'any 2022, l'últim del qual es tenen dades, es van registrar de mitjana gairebé 90 violacions al dia en aquest país de 1.400 milions d'habitants.

La violació en grup d'una noia de 23 anys en un autobús de Nova Delhi el 2012, que va acabar morint, va desfermar enormes protestes i, sota la pressió de l'opinió pública, el govern va impulsar penes més dures per als violadors. Fins i tot, la pena de mort per als reincidents. 

També s'han introduït diversos delictes sexuals nous, inclòs l'assetjament i penes de presó per als funcionaris de policia que no registrin les denúncies de violació. Amb tot, els casos han continuat augmentant al país.

El primer ministre, Narendra Modi, ha demanat que els comportaments "monstruosos" contra les dones es castiguin de forma "severa" i "ràpida". Actors de Bollywood, altres celebritats i polítics també han demanat un càstig més estricte per als violadors.

ARXIVAT A:
Violència masclistaL'Índia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut