Revolta a l'Iran: així tomben el mur que separava noies i nois al bar d'una universitat
La simbòlica imatge, que s'ha fet viral, es va enregistrar en una regió molt conservadora del país
La revolta que s'està vivint a l'Iran d'ençà de la mort de la jove Mahsa Amini (Zhina Amini en el seu nom en kurd) continua ben viva i generant imatges impactants.
L'última prové de la Universitat d'Hormozgan, a la regió iraniana de Bandar Abbas, una de les zones més conservadores d'aquell país.
Els fets han passat a la cafeteria del centre universitari. Desenes d'estudiants, de tots dos sexes, tiren a terra el mur que separava la zona d'homes i la de dones. Entre crits de "llibertat" (azadi), en pocs segons enderroquen totalment les plaques de fusta i ferros que s'hi havien col·locat.
Students at Hormozgan University in Bandar Abbas (historically a more socially conservative region of Iran) tear down the wall of gender segregation in the school cafeteria while chanting "freedom, freedom, freedom" (azadi) pic.twitter.com/PM6efTqyj8
Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) October 30, 2022
La icònica imatge s'ha propagat ràpidament per les xarxes socials enmig de missatges de suport a la lluita de les dones de l'Iran per la justícia i la llibertat.
L'espurna d'una revolta gestada des de fa anys
Tot i que ja fa anys, fins i tot dècades, que s'està gestant un malestar creixent a l'Iran per la repressió del règim dels aiatol·làs, l'espurna de la revolta es va encendre amb la mort d'Amini, el 16 de setembre, després de ser detinguda i apallissada per la "policia de la moral", per no dur el vel ben posat.
Les protestes es van anar estenent a partir de llavors per tot el país, amb múltiples formes i entre amplis sectors socials. La resposta de les autoritats, però, ha estat una repressió policial creixent que ja ha provocat més de 300 morts i centenars de ferits i detinguts.
- ARXIVAT A:
- Iran