Protestes a l'exterior de l'oficina del primer ministre, cap del govern interí (Reuters/Adnan Abidi)

Revolta a Sri Lanka: la fugida del president trasllada la pressió al govern interí

El president, que va marxar primer a les Maldives i ara és a Singapur, encara no ha dimitit
Virgínia Arqué Nueno
TEMA:
Sri Lanka

Sri Lanka viu, aquest dijous, un parèntesi de calma, després de setmanes de protestes i de cinc dies crítics en què centenars de manifestants han ocupat edificis oficials, com el palau presidencial, i han forçat la dimissió del govern.

Una dimissió que ja va presentar el primer ministre, Ranil Wickremesinghe, que ara fa de president interí, però no encara el president sortint, Gotabaya Rajapaksa, que va fugir del país, primer a les Maldives i ara a Singapur.

El president anava acompanyat de la seva esposa i de dos guardes de seguretat.

Segons la premsa local, l'avió ha estat escortat fins al moment d'enlairar-se, després que el president hagués estat insultat a l'aeroport de Velana i que alguns manifestants haguessin demanat al govern de les Maldives que no el deixés marxar.

Rajapaksa i la seva família estaven allotjats a l'hotel de luxe Waldorf Astoria Ithaafushi, malgrat la greu situació econòmica que viu el seu país, la pitjor de la història de Sri Lanka i que ha estat l'origen de les protestes.

Gotabaya Rajapaksa havia de dimitir aquest dimecres, però encara no ha presentat oficialment la renúncia al càrrec. 

La pressió al govern es manté i s'ha traslladat a l'exterior de les oficines del primer ministre, Ranil Wickremesinghe, on una multitud vigila de prop els passos que s'hi fan fins que Gotabaya Rajapaksa renunciï al poder.

En principi, el Parlament hauria de nomenar un nou president dimecres vinent. 

El govern interí ha decretat el toc de queda a la nit.

Els singalesos visiten el palau presidencial com si fos un reclam turístic (Reuters/Adnan Abidi)


Els manifestants es retiren del palau

La multitud que va ocupar, entre d'altres, el palau presidencial i la residència del primer ministre --a la qual van calar foc-- , ha començat a retirar-se dels edificis oficials.

Encara queden alguns manifestants als edificis oficials (Reuters/Adnan Abidi)

Només hi queda algun petit grup, que descansa mentre espera saber com queda la situació al país, i desenes de ciutadans que s'hi passegen per visitar l'edifici, com en una ruta turística.

Milers de persones han ocupat el palau presidencial durant cinc dies (Reuters/Adnan Abidi)

L'ocupació del palau per milers de persones fartes de la mala gestió del govern va permetre als singalesos ser conscients de l'opulència i el luxe en què vivien els seus dirigents mentre la població no pot accedir als béns més bàsics.

La pressió s'ha traslladat a l'exterior de l'oficina del primer ministre (Reuters/Adnan Abidi)

La pitjor crisi econòmica del país

Sri Lanka, amb 22 milions d'habitants, viu la pitjor crisi econòmica des de la independència de l'illa del Regne Unit el 1948. L'opulència amb què vivia el president contrasta amb la situació dels singalesos, que ja no poden comprar menjar, combustible o medecines en un país que vivia eminentment del turisme.

El tancament obligat per la pandèmia i la falta de visitants van tocar de mort una economia precària. I la repressió violenta de les primeres protestes pacífiques, a l'abril, en què van morir almenys 9 persones, va acabar d'encendre els ànims dels ciutadans de l'antiga Ceilan, que viuen en una situació d'asfíxia.

Protestes, aquest dimecres, a l'exterior de l'oficina del primer ministre, cap del govern interí (Reuters/Adnan Abidi)

La pujada de preus dels carburants ha paralitzat el país, inclosos els serveis essencials, com les escoles, i les retallades d'impostos decretades pel govern han fet disparar la inflació de més del 54%.

Les divises de les reserves internacionals han caigut i el país no para d'endeutar-se mentre mira de negociar un acord de rescat del Fons Monetari Internacional (FMI).

 

ARXIVAT A:
Sri Lanka
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut