Revolta judicial a Mèxic, on el president vol que els jutges s'escullin per votació popular
El president López Obrador defensa que això permetria posar fi a la corrupció i els privilegis en aquest poder
Els jutges mexicans estan en peu de guerra contra la intenció del president, Andrés Manuel López Obrador, de tirar endavant una controvertida reforma constitucional perquè magistrats i funcionaris judicials puguin ser escollits per votació popular.
Aquest sistema s'aplicaria fins i tot per als jutges del Suprem i, segons el president del país, permetria posar fi a la corrupció i els privilegis en el poder judicial.
Davant d'això, magistrats i funcionaris de la judicatura han començat una vaga indefinida, però el govern s'ha negat a dialogar i el mateix López Obrador s'ha burlat de les protestes assegurant que "si els jutges no estan en actiu, com a mínim no trauran delinqüents de la presó".
Mentrestant, són moltes les veus de l'àmbit judicial que carreguen durament contra les idees del president. "És indigne que un poder executiu vulgui sotmetre, doblegar un poder judicial", ha denunciat José Luis Tello, que és president del Col·legi d'Advocats de Jalisco.
També acusa López Obrador, que a l'octubre passarà la banda presidencial a la seva successora Claudia Sheinbaum, d'intentar concentrar el poder al seu voltant.
Així ho veuen, també, molts dels treballadors de l'administració, que es fan creus que algú pugui plantejar que a partir d'ara se'ls esculli per votació.
"La carrera de magistrat i jutge és molt llarga, no ho és qualsevol, i no poden ser votats, com diuen, amb vot popular. Haurem de posar un jardiner com a magistrat o jutge?", denuncia Verónica Hernández, que és administrativa d'un jutjat.
La iniciativa de la vaga judicial ha estat idea de la magistrada i directora nacional de la JUFED, Juana Fuentes. Entre els seus arguments, hi ha el fet que l'elecció popular de jutges afecti la carrera judicial i permeti la intromissió dels partits i del crim organitzat.
I més enllà de la magistratura, la mesura ha inquietat els mercats, conscients que l'oficialisme té la majoria necessària al Congrés per modificar la Constitució i la reforma podria tirar endavant a partir del setembre, quan comença la nova legislatura. Per ara, el peso ha caigut un 2%.
Un país amb la corrupció ben present
A Mèxic, la corrupció està infiltrada en la judicatura, però també en la policia i en la política. Afecta des dels petits funcionaris fins als càrrecs més alts. I no sempre està en mans del crim organitzat. Però s'acusa López Obrador de carregar contra la justícia perquè li ha aturat importants projectes. El pols acaba de començar.
En aquest sentit, alguns, com el funcionari judicial Rigel Olivares, també recorden el perill que el procés d'elecció no sigui net, o que acabi directament en mans del crim organitzat:
"No serà imparcial. Estarà arreglat pels interessos polítics i, fins i tot, temem que s'obri la porta a les eleccions controlades pel crim organitzat, que a Mèxic té molta, molta influència."