La vicepresidenta espanyola va sol·licitar comparèixer després de les peticions del PP (Europa Press/Marta Fernández)

Ribera compareix al Congrés per la dana en plena ofensiva del PP per culpar-la de la tragèdia

A Europa, els populars espanyols han intentat frenar el nomenament de la ministra com a nova vicepresidenta de la Comissió
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Congrés dels Diputats

Teresa Ribera haurà de retre comptes aquest dimarts al Congrés sobre la gestió de la dana que va deixar més de 200 morts al País Valencià.

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica està en l'ull de l'huracà per les crítiques aferrissades del PP, que l'acusa de ser "la gran desapareguda" en el debat polític de les darreres setmanes, malgrat que la consideren "responsable directa" de les polítiques de prevenció dels darrers anys.

Durant la sessió de control al ple del Congrés, Ribera haurà de respondre a dues preguntes del PP i posteriorment intervindrà a petició pròpia per explicar la gestió del seu ministeri abans i després del fatídic 29 d'octubre.

Després que els populars demanessin que comparegués al ple del Congrés, la mateixa vicepresidenta ho va sol·licitar adreçar-se als diputats en la que podria ser una de les seves últimes aparicions a les Corts abans de ser nomenada comissària europea.

Les preguntes que ha presentat el PP van encaminades a saber què va fer el ministeri per prevenir la catàstrofe provocada per les riuades, i també li demanaran un balanç dels seus anys al ministeri, ara que es prepara --tot i els intents del PP per frenar-ho-- per fer el salt a Brussel·les com a nova vicepresidenta d'Ursula Von der Layen, del Partit Popular Europeu.

A la tarda, la vicepresidenta espanyola s'haurà de traslladar al Senat per retre comptes també sobre la dana, i també a petició del PP.

Al Congrés, els populars també preguntaran a la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero sobre les ajudes als afectats, mentre que ERC preguntarà al ministre Félix Bolaños sobre "l'onada de greu desinformació accentuada després de la tragèdia de la dana".

El PP s'ha queixat que havia dirigit dues preguntes més a Ribera que el govern espanyol ha retirat de l'ordre del dia, sobre "com evitarà que la seva responsabilitat política o judicial contamini institucionalment la Comissió Europea", i per saber "per què la vicepresidenta renega a Brussel·les de les polítiques amb què va castigar Espanya".

El discurs de Ribera arriba tot just uns dies després que el president del País Valencià, Carlos Mazón, acudís a les corts valencianes en una compareixença plena d'excuses i amb poca autocrítica, en què va deixar clar que vol aferrar-se al càrrec.

El barranc del Poyo, aquest diumenge (Europa Press/Eduardo Manzana)

Espolsar-se les culpes

Les últimes hores, tant el govern espanyol com el PSOE han acusat el PP d'intentar espolsar-se les culpes per intentar salvar Mazón. El portaveu socialista, Patxi López, ha arribat a qualificar de "miserable" l'actitud del partit.

La portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Pilar Alegría, també ha acusat els de Feijóo d'afanyar-se a "buscar culpables per salvar-se a costa de tots" en lloc de buscar solucions. "El problema és de la política, dels polítics, de l'Estat, de l'Estat de les autonomies; el problema sempre és de tots menys de vosaltres", lamentava aquest dimarts en una compareixença al Senat.

"Si vostès volen buscar culpables, facin-ho, però no es preocupi, la gent sap perfectament on era cadascú el 29 d'octubre", afegia Alegria.

Alegría durant la compareixença aquest dimarts al Senat (Europa Press/Diego Radamés)

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, també va negar cap negligència de Ribera en la gestió de la dana, remetent-se als avisos de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i d'altres organismes com l'Aemet o l'UME.


La derivada europea

Més enllà de la baralla interna, la pugna entre el PP i el PSOE ja fa dies que s'ha traslladat a Brussel·les, on hauria de ser imminent l'acord per desbloquejar el nou equip d'Ursula von der Leyen.

Populars i socialistes europeus ja havien pactat que Ribera ocuparia un lloc molt rellevant de l'organigrama, situant-la en una de les vicepresidències, però el PP espanyol ha pressionat de valent els últims dies per frenar-ho, en una actitud que Pedro Sánchez ha censurat.

Sánchez ha criticat durament la posició de Feijóo (EFE/André Coelho)

Des de la cimera del G20 al Brasil, el president del govern espanyol ha criticat que Feijóo dugui "tots els debats interns" de la política espanyola a Europa:

"No és la primera vegada que ho fa, i causa incredulitat no només a la família socialdemòcrata. [... ] Feijóo té tot el dret a defensar Mazón, però no ho pot fer en contra de tot i de tothom."

El líder dels socialistes espanyols ha assegurat que l'objectiu d'Espanya en l'inici de les negociacions per a la constitució de la nova Comissió Europea va ser "construir un acord" entre famílies polítiques proeuropeistes que fos "moderat" i "centrat".

La solució per desbloquejar els vots necessaris podria arribar justament després que Ribera hagi comparegut al Congrés per retre comptes sobre la dana, perquè aquest és un dels requisits que ha posat el PP per avaluar-la. Per aprovar el nou executiu cal l'acord de populars, socialistes i liberals europeus.

ARXIVAT A:
País Valencià Congrés dels Diputats
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut