Teresa Ribera, a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

Ribera no limitarà el preu de la llum, que puja un 25% per als qui tenen tarifa regulada

La ministra de Transició Ecològica acusa les companyies hidroelèctriques de lucrar-se i obre la porta a reformar la tarifa regulada, contractada per un 45% dels ususaris
Actualitzat
TEMA:
Energia

A punt de tancar-se l'agost amb l'electricitat més cara de la història, el govern espanyol tanca la porta a establir un preu màxim al mercat majorista per reduir la factura elèctrica que paguen els consumidors. 

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha descartat aquesta opció durant la seva compareixença a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés, en una jornada marcada per un nou rècord històric del preu de l'electricitat, 124,45 euros per megawatt/hora, que es tornarà a superar aquest dimarts, quan el preu pujarà fins als 130,53 euros.

Segons càlculs de l'executiu espanyol, els abonats que tenen contractada la tarifa regulada aquest any pagaran un 25% més que el passat.

Ribera, que acusa les companyies hidroelèctriques de lucrar-se amb l'encariment de la llum, ha fet un advertiment: "Mai adoptarem mesures que sapiguem que són frontalment contràries al dret comunitari", perquè "s'acaben convertint en pèrdua de confiança per al país i en multes i sancions amb interessos que obliguen a retornar diners a les elèctriques".

Així, la ministra ha tancat la porta a la fixació de preus majoristes regulats tal com li reclamava Podem. Els preus "s'han d'establir en funció de l'oferta i la demanda", ha dit.

Compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, al Congrés (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Segons la ministra, l'executiu treballa en altres camps en què "sí que té marge", com una reforma de la tarifa regulada -- la que tenen contractada el 45% dels usuaris-- per aconseguir allunyar-la de l'evolució dels mercats no regulats i que sigui "menys volàtil". També ha parlat d'incrementar les interconnexions elèctriques, fomentar la contractació bilateral entre usuaris i companyies, i promoure l'eficiència energètica.

Ha afirmat que el govern espanyol veu "preocupació" per les "dificultats" dels ciutadans de beneficiar-se de la rebaixa dels costos de les energies renovables, però ha afirmat que els motius de l'encariment van "més enllà" de l'alça del preu majorista i responen a factors com l'increment dels preus del gas. Són qüestions, ha argumentat, en què el govern espanyol no té marge de maniobra.

Buidar embasaments "no és raonable"

Ribera també ha afirmat que malgrat que el buidatge d'embassaments per part de les elèctriques --pràcticament el 70% en sis setmanes-- compleix les clàusules dels contractes, aquesta activitat "no és raonable", i no demostra "empatia social".

"Confio que aquest comportament es vagi corregint sense perjudici que el govern adoptarà les decisions pertinents i està treballant en l'aplicació de l'article 55 de la llei d'aigües, per posar ordre i evitar actuacions indesitjables."

 

ARXIVAT A:
Energia Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut