Ripoll inaugura un monòlit per recordar les víctimes dels atemptats del 17A
Els actes d'homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils de fa set anys s'han traslladat aquest diumenge a Ripoll, l'endemà del que es va fer a la Rambla de Barcelona per recordar els 16 morts i totes les persones ferides a l'atac. Ripoll, on vivia i predicava l'imam Abdelbaki es-Satty, líder de la cèl·lula jihadista, també va ser el municipi on va reclutar els nou joves per perpetrar els atemptats.
És la primera vegada que es fa un acte d'homenatge com aquest a Ripoll.
A la plaça de l'Ajuntament, s'ha inaugurat un monòlit amb els noms de les 16 víctimes mortals, obra de l'artista local Domènec Batalla, en un acte amb la presència d'unes 300 persones. Està fet a partir d'un marbre grec de color verd i s'hi llegeix "En honor i memòria de les víctimes dels atemptats terroristes d'agost del 2017".
Algunes víctimes i familiars han assistit a l'acte, promogut per l'Ajuntament de Ripoll, amb la intervenció de l'alcaldessa, Sílvia Orriols, i Robert Manrique, president de la Unitat d'Atenció a Afectats per Terrorisme. No hi han assistit ni membres del govern ni de la resta de partits polítics.
S'han pogut sentir dos supervivents de l'atac, que han dit que els fets del 17 d'agost els van canviar la vida.
Ivan Morales, que llavors tenia deu anys, s'ha queixat de l'oblit de les administracions als afectats: "Esperava que hi hagués un suport, una mà que ens recolzés, un telèfon que sonés per preguntar-nos a mi, a la meva mare, àvia i germana, com ens trobaven, però no ha estat així."
L'altre testimoni ha estat el de Iolanda Ortiz: "Vaig poder salvar, per segons, el meu fill, l'Ivan, però mai oblidaré les dues persones que tenia davant i que la furgoneta va matar", ha explicat, i ha afegit que durant tres anys es va sentir culpable per no haver-les pogut salvar.
L'alcaldessa i regidors de l'equip de govern van participar dissabte en l'acte que es va fer a Barcelona, al memorial del pla de l'Os de la Rambla, el mateix lloc on es va aturar la furgoneta fa set anys després de l'atropellament massiu.
L'homenatge institucional, convocat per l'Ajuntament de Barcelona, va ser un acte solemne, sense parlaments, on els familiars de les víctimes i els supervivents van dipositar flors de record, com també van fer després els polítics i els membres dels cossos de seguretat i d'emergència.
Els afectats reclamen investigacions
Les víctimes i familiars continuen demanant que s'aclareixin els dubtes sobre l'autoria intel·lectual dels atacs.
El pare de Xavier Martínez, el nen de 3 anys que va ser assassinat a la Rambla, ha anunciat una demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans perquè s'aclareixin els dubtes que encara planen sobre el que va passar l'estiu de fa set anys.
"Volem que se sàpiga la veritat", ha dit l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, un dels que portarà el cas, i que espera que el tribunal sigui imparcial, segons ha dit a Catalunya Ràdio: "Confiem en la justícia europea, que no té cap implicació, cap parcialitat, i no és sospitosa de voler encobrir els serveis secrets espanyols, com es pot sospitar de la justícia espanyola."
Algunes víctimes del 17A reclamen investigar la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI. Fa un any, el PSOE va acordar amb els partits independentistes impulsar una comissió d'investigació al Congrés, però no s'ha posat en marxa. Encara no s'ha decidit la llista de noms que han de comparèixer i tampoc hi ha cap pla de treball.
Roses blanques a Cambrils
L'Ajuntament de Cambrils també va recordar dissabte l'atemptat terrorista del 2017 amb un ram de dotze roses blanques al Memorial per la Pau, al mig del passeig marítim. En aquests anys, el municipi ha fet dos actes públics d'homenatge: al primer i al cinquè aniversari.
En un comunicat, l'Ajuntament ha remarcat "l'actitud responsable, cívica i solidària de la societat per erradicar qualsevol expressió de violència" i ha fet una crida a treballar "des de tots els fronts per estendre la concòrdia, la dignitat i la tolerància entre les persones".