Rishi Sunak i la fi d'una era dels conservadors britànics
El sondeig a peu d'urna de la BBC avança una de les patacades més sonades de la història dels conservadors
A finals de maig, el primer ministre britànic Rishi Sunak, assetjat políticament, compareixia davant del 10 de Downing Street tot sol, sota la pluja, per anunciar que anticipava les eleccions britàniques al 4 de juliol. Amb cara de pomes agres, xop i amb aspecte desendreçat, Sunak oficialitzava amb l'anunci l'inici de la fi d'una època.
Catorze anys de governs conservadors es fonen a negre, afectats per la desafecció d'una ciutadania que els acusa d'inacció, apatia i ganduleria. Així ens ho explicava Paula Surridge, directora adjunta del laboratori de pensament UK in a Changing Europe i professora de Sociologia Política a la Universitat de Bristol.
"Els laboristes es beneficien d'una gran decepció amb el partit conservador. La gent sent que els conservadors no s'han cuidat d'ells, han malmès l'economia, i no s'hi ha pogut confiar".
Una desconfiança que s'ha traduït al carrer en casos concrets, com ens deia Russell Foster, professor titular de Política Britànica i Internacional al King's College de Londres.
"Res no funciona i tot és car, és la crisi del cost de la vida. La crisi de les hipoteques. No podem pagar les factures del gas. El cistell de la compra és extraordinàriament car. Aquest és el tema clau."
Segons Foster, Sunak tampoc ha complert en les altres grans promeses conservadores des del Brexit. Les xifres d'immigrants que arriben al Regne Unit continuen pujant, malgrat la promesa mà dura contra els nous arribats sorgida del flanc més dretà del partit.
I encara cou la desastrosa gestió conservadora de la covid, amanida amb el "partygate", les festes privades del gabinet de Boris Johnson mentre la ciutadania patia confinada a casa.
A l'espera de conèixer els resultats de les eleccions, el partit conservador patiria una davallada sense precedents i passaria de 365 a 131 escons, segons el sondeig de la BBC.
Marcat des del principi
A Sunak, fill d'immigrants indis arribats al Regne Unit amb els diners de la venda de les joies de casament de l'àvia, no el va votar la gent. Va arribar al poder a través d'una votació interna d'un partit conservador que buscava el cinquè primer ministre en 4 anys.
L'hemorràgia interna de la formació va ser imparable després del fiasco d'una Liz Truss que va durar 6 setmanes al càrrec, víctima de la seva aposta pressupostària que va desestabilitzar els mercats financers mundials.
Sunak va esdevenir un recanvi altament simbòlic. Ha estat el primer ministre britànic d'origen indi de la història, el primer que no és de raça blanca, i el primer que practica l'hinduisme. El simbolisme del seu càrrec és obvi, considerant que, durant gairebé dos segles, el Regne Unit va colonitzar el subcontinent indi i en va extraure descomunals rèdits econòmics.
Sunak ha navegat aquest llegat històric complex abraçant els seus orígens i reconeixent alhora el progrés d'una antiga colònia que ha aportat al món líders com ell en els seus 75 anys d'independència.
El 2019, Sunak va jurar el càrrec al Parlament britànic fent servir la Bhagavad Gita, el text sagrat indi.
El somni britànic
Les opcions polítiques de Sunak es van disparar a l'escalf d'un èxit professional colossal. Gestor de fons d'inversió a Goldman Sachs, casat amb Akshata Murty, la dissenyadora de moda hereva de la major fortuna índia del sector tecnològic, Sunak i la seva esposa tenen un patrimoni estimat de 830 milions de dòlars, segons la llista de rics elaborada pel Sunday Times.
Tot i néixer a Southampton, la història de Sunak evoca la de l'immigrant d'èxit a la terra promesa. Comptat i debatut, el primer ministre sortint és la viva imatge de l'establishment britànic de classe alta, el soldat lleial del partit que ha escalat als rangs més alts de la societat del país encaixant les mans apropiades, més que pels vots de la gent.
I al final serà això el que el farà desaparèixer de la primera línia política. O, com deia l'opositora laborista Nadia Whittome, també d'origen indi, en una piulada que després va esborrar, "Sunak no ha estat una victòria per la representació asiàtica. És un multimilionari que ha promogut una retallada d'impostos sobre els beneficis bancaris mentre sancionava la caiguda més gran en els estàndards de vida de l'últim mig segle. Negre, blanc o asiàtic, si treballes per viure, Sunak no està al teu costat".
- ARXIVAT A:
- Regne Unit