Riure's del pessebre és llibertat d'expressió: la revista Mongolia, exculpada
La portada, segons Mongolia, "evocava un singular pessebre de Nadal amb la figura del nen Jesús representada a través d'una emoticona d'un gelat de xocolata", no "un excrement", com considerava Manos Limpias
És llibertat d'expressió. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat el jutjat número 12 de Barcelona davant la denúncia del sindicat d'extrema dreta Manos Limpias contra la revista satírica Mongolia. Els fets es remunten al desembre del 2020, quan la revista va publicar una portada on feia mofa i satiritzava sobre el pessebre de Nadal.
Segons ha avançat eldiario.es, el jutge ha conclòs que la revista no ha comès un delicte contra els sentiments religiosos, ja que tant la portada com el contingut de les pàgines en què es burlava de la religió catòlica "estan emparats pel dret a la llibertat d'expressió en estar relacionats amb una crítica a la festivitat de gran rellevància social". També conclou que no es pretenia ofendre els sentiments dels creients.
El sindicat d'extrema dreta Manos Limpias va denunciar els dos editors de la publicació, Pere Rusiñol i Darío Adanti, per presumptes "ofenses als sentiments religiosos". Aquest delicte emparat al Codi Penal s'ocupa dels delictes contra la llibertat de consciència, els sentiments religiosos i el respecte als difunts en el marc dels delictes relatius a l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques i al deure de compliment de la prestació social substitutòria.
Des de la revista Mongolia recorden que la portada "evocava un singular pessebre de Nadal amb la figura de nen Jesús representada a través d'una emoticona d'un gelat de xocolata, que Manos Limpias va considerar un excrement". La portada també anava acompanyada de la frase "ha nascut el fill de Déu, és igual que el seu pare". Per això lamenten que el delicte de la denúncia, ara arxivada, sigui una "rèmora de l'antiga blasfèmia".
Des de la revista han celebrat l'arxivament del cas recuperant la portada amb una publicació a les xarxes socials.
? Viva la libertad de expresión ? pic.twitter.com/iaih7a1II6
Revista Mongolia (@revistamongolia) January 24, 2024
No obstant això, la portada va rebre tres denúncies més que encara tenen recorregut judicial al davant. Van ser presentades per Abogados Cristianos, Hazte Oír i una entitat que es reivindica com a carlista.
El dia de la declaració als jutjats, el juliol de l'any passat, un dels editors, Pere Rusiñol, va dir que considerava que el sindicat ultra no creia que el cas prosperés i que sospitava que al darrere només hi havia la intenció de perjudicar la revista obligant-la a invertir temps i diners en la defensa.
Diverses entitats com Amnistia Internacional Catalunya es van posicionar a favor de la revista i del dret a la llibertat d'expressió. Des d'Amnistia, a més, van reclamar "la modificació urgent dels articles del Codi Penal que atempten contra la llibertat d'expressió i que contravenen els estàndards internacionals de drets humans".
A més, diferents organismes internacionals com el Consell d'Europa han reclamat la despenalització del delicte de blasfèmia.
Des de Mongolia recorden que la revista va néixer el 2012 amb l'objectiu de contribuir a "eixamplar el marc de la llibertat d'expressió a Espanya -un element substancial de tota democràcia que cal- i, de manera molt particular, en tots els aspectes derivats de les restes que queden a la legislació a conseqüència de tants anys de nacionalcatolicisme".