El detingut distreia les víctimes quan treien diners d'un caixer i memoritzava el PIN (Europa Press)

Roba 200.000 euros a persones grans a qui distreia i prenia targeta i pin als caixers

El detingut, que és a la presó, hauria retirat un mínim de mil euros del compte de cada víctima, que després es gastava en cotxes i hotels de luxe
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Delictes econòmics

Decretat l'ingrés a la presó d'un home de 36 anys detingut a finals d'agost acusat d'almenys un centenar de delictes d'estafa i robatori a gent gran.

L'home feia servir el mètode anomenat "scalfping", que consisteix a distreure les víctimes quan estan traient diners d'un caixer, just en el moment en què marquen el número personal, i prendre'ls els diners en aquell moment o endur-se'n la targeta sense que se n'adonin i fer-la servir per operar-hi més tard amb el PIN que han vist teclejar.

En aquest cas en concret, el detingut sempre es desplaçava fins a les entitats bancàries en patinet elèctric, amagava la cara amb una mascareta, ulleres de sol, gorra o barret, i feia servir aquest modus operandi: treure els diners més tard, un cop obtingudes la targeta i el PIN.

Els Mossos han explicat els detalls de l'operació en una piulada a Twitter i han demanat extremar les precaucions i assegurar-se que no hi ha ningú a la vora quan es treuen diners d'un caixer.

 

La majoria de robatoris, quan cobraven la pensió

Un cop al banc, el detingut s'oferia a ajudar persones d'edat avançada que estaven fent alguna operació als caixers. 

Un cop la víctima havia teclejat el número secret li prenia la targeta o la llibreta sense que se n'adonés i més tard feia reintegraments fraudulents en caixers o compres en comerços.

En la majoria de casos actuava el dia que les víctimes cobraven la pensió i a gairebé totes els prenia més de mil euros en cada operació.

L'arrestat hauria estafat més d'un centenar de persones i els hauria pres prop de 200.000 euros en total.

S'ho gastava en cotxes i hotels de luxe

A l'arrestat se'l va detenir el 29 d'agost després d'una investigació que es va obrir fa un any, la segona meitat del 2021, quan els Mossos van constatar un augment significatiu d'aquest tipus de robatori a l'àrea metropolitana de Barcelona. Uns furts que han continuat creixent durant el 2022.

Arran de les nombroses denúncies --algunes fins i tot per robatoris fets en caixers automàtics de València-- i la consulta de càmeres de seguretat, els agents van identificar i localitzar el presumpte autor.

En fer-li un seguiment, van constatar l'alt nivell de vida que tenia, ja que conduïa vehicles de luxe i dormia en diversos hotels d'alta categoria.

Després de cometre l'últim robatori, a finals d'agost, els Mossos van establir un dispositiu policial a Barcelona i Badalona per detenir-lo. Un cop detingut van poder localitzar més víctimes d'aquests furts, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, que van denunciar les estafes patides.

Després de passar a disposició judicial, el jutge en va decretar l'ingrés a la presó.


Què cal fer per evitar ser víctima d'aquest tipus d'estafa?

Des del cos de Mossos d'Esquadra han insistit en la importància de la prevenció per evitar ser víctima d'aquest tipus de delicte i han recordat alguns consells de seguretat bàsics a seguir sempre que es vagi al caixer o a una entitat bancària.

Són els següents:

- No apuntar el número secret a la llibreta o la targeta, el podrien fer servir si us les roben.

- Si és possible, utilitzar els caixers automàtics interiors i que es puguin tancar amb pestell. En tot cas, no permetre que ningú s'acosti massa.

- Evitar treure quantitats importants de diners en efectiu. Si és imprescindible fer-ho, es recomana anar acompanyat d'algú de confiança i guardar-los després en un lloc segur.

- Portar la bossa de mà creuada al davant, mai a l'esquena, i que tingui una tanca segura, que no us la puguin obrir en un moment de distracció.

- Al caixer o en sortir de l'oficina bancària, vigilar distraccions provocades per estranys que us podrien voler robar amb argúcies com demanar una informació o una signatura per a una ONG, tacar-vos amb un líquid i voler-ho netejar, donar-vos un cop o empenta per l'esquena o tirar monedes a terra, entre d'altres.

- Vigileu si algú us segueix fins a casa, vol entrar al vestíbul de l'edifici amb vosaltres o truca a la porta poc després amb qualsevol excusa.

Davant qualsevol urgència cal trucar al 112.

 

ARXIVAT A:
Delictes econòmics Mossos d'Esquadra
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut