Robatori "espectacular" a Alemanya: s'enduen 483 monedes d'or celtes de valor milionari
El botí tindria un valor molt alt en cases de subhastes i la policia investiga si els fets tenen relació amb els robatoris en altres museus alemanys
Un robatori espectacular. Així és com han definit els investigadors alemanys la desaparició d'un tresor d'or celta amb un valor de diversos milions d'euros. "És un robatori extremadament espectacular, no és només un dany material", destaca el responsable de la Fiscalia de Munic a Manching, Nicolas Kaczynski.
"El valor és realment alt, però en última instància això no és tot el que està en joc aquí, també es tracta de l'origen de la cultura a Baviera en el període precristià", adverteix.
El robatori el va descobrir dimarts al matí el personal del Museu Celta i Romà de la petita ciutat de Manching, a Baviera, quan hi van entrar per començar la jornada laboral. Els havien robat el tresor més preuat de l'edifici i un dels més valuosos del país.
Segons la informació oficial, els béns sostrets són la troballa d'or celta més gran del segle XX, que es va descobrir l'any 1999 durant les excavacions al sud de l'antic port de la ciutat.
Centenars de monedes amb un alt valor comercial
Entre altres, hi havia 483 monedes d'or, les anomenades estateres, cadascuna de 7,2 grams de pes. Es creu que el tresor va ser enterrat cap al 100 aC. Segons els experts, aquestes eren les monedes més valuoses que existien en l'antiguitat, i un tresor tan enorme amb 483 monedes equival a un tresor estatal o un de municipal.
El director en cap de la Col·lecció Estatal Arqueològica de Munic, Rupert Gebhard, explica que es tracta d'una "pèrdua incalculable", i alerta que aquestes monedes també tenen un alt valor comercial si entren al circuit de les cases de subhastes.
"El valor per moneda és d'entre 3.000 i 4.000 euros, segons la imatge de la moneda, és a dir, imatge i estat del segell, de manera que estem parlant d'un valor comercial total d'uns 1,6 milions d'euros", assegura Gebhard.
Sabien molt bé on anaven
No se sap quants lladres van entrar al museu, però sembla que estaven molt ben informats "sobre les característiques del lloc i, possiblement, també sobre les mesures de seguretat", ha explicat Guido Limmer, que és vicepresident de la unitat d'investigació criminal de la policia de Baviera.
Els lladres van entrar-hi de nit a través d'una porta d'emergències, van anar al primer pis, van forçar una altra porta i van accedir, finalment, a la vitrina instal·lada a terra amb el tresor, les 483 monedes d'or.
Tot i ser un vidre antibales van aconseguir destrossar-lo, aixecar-lo i robar totes les monedes. Limmer ha especificat que tot plegat va passar en només nou minuts, segons les gravacions del sistema d'alarma.
Tall massiu d'internet per desconnectar l'alarma
Segons ha transcendit, el sistema d'alarma automatitzat del museu va activar un senyal. Tot i això, com que la connexió telefònica i d'internet no funcionava, l'alarma no es va transmetre al centre de seguretat de l'empresa de seguretat responsable.
Just abans, uns desconeguts havien fet malbé un punt de distribució de fibra òptica de Deutsche Telekom a Manching, i els investigadors creuen que tots dos fets poden tenir relació.
Es van desactivar unes 1.300 connexions locals, i un tècnic va alertar la policia d'Ingolstadt dimarts a les 4 de la matinada. A la policia li preocupava que els bancs fossin l'objectiu de l'atac, i van enviar cotxes patrulla per vigilar els bancs, però no pas el museu.
En una roda de premsa, la policia ha explicat que estan examinant els vincles entre aquest robatori i altres d'"espectaculars" en diferents museus del país.
Concretament, pensen que pot haver-hi paral·lelismes amb el robatori d'art a Grüne Gewölbe, amb les joies, i al Museu Bode, amb el robatori de la moneda d'or Big Maple Leaf.