
Roben amb explosius un casc d'or i altres tresors d'un museu dels Països Baixos
Els objectes robats formen part d'una col·lecció d'art daci de valor incalculable que Romania havia cedit al museu d'Assen fins aquest diumenge
Un grup de lladres s'ha emportat un botí molt valuós en un assalt de matinada al museu d'art i història d'Assen, als Països Baixos.
Es tracta d'un casc fet íntegrament d'or i diversos objectes també d'or de la cultura dàcia, un poble que va viure en el que ara és Romania des de mitjans del s. VI aC fins al s. II dC.
Ha estat un robatori planejat fins a l'últim detall, però els lladres no han estat gaire sigil·losos.
Segons explica la policia d'Assen, a tres quarts de quatre de la matinada s'ha sentit una forta explosió a tota la ciutat procedent del museu. Quan la policia i els serveis d'emergència hi han arribat han vist que la porta d'entrada i les finestres del museu estaven rebentades per l'efecte de diversos explosius. Alguns edificis dels voltants també han notat els efectes de la deflagració.
Quan la policia ha entrat dins el museu ha anat directament a les sales on s'exposava la col·lecció "Dàcia, regne d'or i argent". I més concretament, la peça més valuosa de la col·lecció: el casc daurat de Cotofenesti, un elm d'or massís, descobert l'any 1928 i que està en molt bon estat de conservació. Un objecte arqueològic de gran valor, no només perquè són 770 grams d'or pur, sinó pel seu valor històric, que es calcula en milions d'euros.

A més del casc Cotofenesti, els lladres també s'han emportat diversos braçalets d'or i altres peces del tresor daci.
Les peces robades s'exposen habitualment en el museu d'art de Romania, que les havia cedit el juliol passat per una exposició temporal al Drents Museum.

Paradoxalment, la cessió temporal acabava aquest diumenge, quan els Països Baixos havien de retornar les peces a Romania. Els lladres han aprofitat les últimes hores que tenien el tresor de la Dàcia als Països Baixos per robar-lo.
La policia neerlandesa ha demanat l'ajuda de la Interpol per intentar localitzar les peces robades.
"No es tracta només de l'or, sinó del patrimoni cultural. I aquest patrimoni ens l'han arrabassat d'una forma molt cruel", ha dit el director del museu, Harry Tupan.
Per la seva banda, el director del Museu Nacional d'Història de Romania, Oberlander-Tarnoveanu, ha suplicat ajuda per recuperar les peces robades en bon estat. Confia que es tracta d'objectes tan valuosos i tan fàcilment identificables que són "impossibles de revendre en el mercat negre d'art".

La por dels experts és que es tracti d'un robatori fet per encàrrec per algú que vol posseir tant sí com no l'elm i els braçalets d'or o que els lladres decideixin fondre l'or perquè ningú els pugui seguir la pista.
L'any 2017, uns lladres es van emportar, també de matinada, del Bode-Museum de Berlín, la "Big Maple Leaf", considerada la moneda d'or més gran del món. Una moneda que, al preu actual de l'or, tindria un valor de més de 4 milions d'euros. Des de la data del robatori, els investigadors no han pogut seguir cap pista que permetés localitzar-la. Per això, es pensa que el més probable és que els lladres optessin per fondre-la.
- ARXIVAT A:
- ArtArqueologiaPolicialPaïsos Baixos