Robert Güerri a "El suplement"
El doctor Robert Güerri (CCMA)

Robert Güerri: "Hem après a ser més crítics amb el que rebem com a veritats absolutes"

Aquest dijous fa un any del primer cas de Covid-19 diagnosticat a Catalunya. Ha passat un any especialment dur per al personal sanitari que va haver de lluitar -i ho continuen fent- a primera línia contra un virus que era totalment desconegut al principi de la pandèmia. El doctor Robert Güerri, coordinador de la Unitat d'Hospitalització de Covid de l'Hospital del Mar, valora aquest any de crisi sanitària que els ha deixat exhausts i amb un gran cost personal.

"Ha sigut un any duríssim en tots els aspectes, la primera setmana d'abril per mi va ser terrorífica.  Jo crec que ens deixarà una empremta a tots."

Per Güerri les situacions límit els han fet aprendre a ser "més crítics amb el que rebem com a veritats absolutes". El desconeixement de la malaltia i la impotència de veure que la salut del pacient "que a més es complicava en qüestió d'hores, i que no hi podíem fer res", els va portar a utilitzar fàrmacs com la hidroxicloroquina que després, com diu Güerri, "s'ha demostrat, amb l'evidència, que no funcionava".

Un any després hi ha, no una, si no diverses vacunes contra aquest virus i per Güerri són la solució però no tot anirà tant de pressa com es podia pensar.

Els experts alerten de possible estrès posttraumàtic entre les seqüeles que els poden quedar al personal sanitari quan la tensió que continuen vivint es relaxi.

"Tota aquesta tensió no s'arregla amb un mes de vacances, això segur."

Aquesta és l'experiència de l'any de pandèmia del doctor Robert Güerri.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut