Robles, sobre el Catalangate: "Què ha de fer un estat quan algú vulnera la Constitució?"

Després de sentir el que ha dit la ministra de Defensa, el president, Pere Aragonès, ha apujat el to i n'ha demanat la dimissió
Ferran Vila Cabanas Actualitzat
TEMA:
Espionatge

La ministra de Defensa, Margarita Robles, s'ha preguntat obertament des del faristol del Congrés què ha de fer un estat quan, segons diu, algú vulnera la Constitució. Robles ha hagut de respondre fins a quatre preguntes sobre aquesta qüestió, i ha justificat l'espionatge.

Ho ha fet en resposta a la pregunta de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que ha lamentat que "quan es tracta de salvar la unitat d'Espanya, tot s'hi val", en referència al Catalangate, el cas d'espionatge a l'independentisme amb el programa Pegasus.


Robles ha insistit que tant el seu govern com els organismes públics de l'Estat "actuen d'acord amb el dret", i li ha preguntat a la diputada catalana:

"Què ha de fer un estat quan algú vulnera la Constitució? Quan algú declara la independència? Quan algú talla els carrers i fa desordres públics? Quan algú té relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?"

La ministra també ha qualificat d'"hipòcrita" l'actitud de la CUP perquè, diu, la formació política no ha denunciat altres hackejos que també s'han produït. "Els va molt bé ara aparèixer com a víctimes, però mai els he vist defensar els principis bàsics de l'estat de dret i de tots els ciutadans", li ha etzibat, a més de recomanar a Vehí que "es tranquil·litzin, no estiguin tan nerviosos".

La diputada de la CUP Mireia Vehí durant el Ple del Congrés (EFE/J.J.Guillén)

"Sé que ara els va molt bé aquesta situació. Si tenen dubtes, vagin als tribunals. En un estat de dret són els jutges que diuen si hi ha espionatge", ha dit la ministra.

Unes paraules que no han agradat a Mireia Vehí, que ha dit al programa "Planta baixa" que Robles hauria d'explicar-se en seu judicial, parlamentària, i "segurament, dimitir".


Aragonès en demana la dimissió

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat la dimissió de la ministra. Aragonès considera que ha d'"assumir responsabilitats" pel cas Pegasus, i ha defensat que, si no ho fa, Pedro Sánchez ha de fer que les assumeixi:

"Ho ha de fer perquè el CNI estava sota la seva responsabilitat. Si no ho sabia, per incompetent. I si ho sabia, per vulnerar els principis democràtics més bàsics"

Durant la sessió de control al president durant el ple del Parlament ha assegurat que aquestes paraules "incapaciten políticament" la ministra per exercir el seu càrrec.

Aragonès s'ha referit a Robles durant el ple del Parlament (ACN/Maria Asmarat)

Puigneró: "La dimissió de Robles no pot aturar la investigació"

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, també ha reclamat la dimissió de Robles després del Catalangate. "La qüestió ja no és si la ministra Robles dimitirà, sinó quan", ha dit.


Des de Nova York, el responsable de Polítiques Digitals i Territori ha enviat un missatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha dit que no n'hi haurà prou amb la renúncia de Robles, sinó que cal posar "llums i taquígrafs" a uns fets que ha atribuït a "les clavegueres de l'Estat".

El vicepresident ha subratllat que la dimissió de la ministra de Defensa no pot ser "a costa de no investigar" l'espionatge a líders i activistes independentistes.

Segons Puigneró, les declaracions de Robles "no sorprenen" perquè considera que "l'estat espanyol no s'ha caracteritzat per ser una democràcia homologable".

Sánchez promet transparència i objectivitat

Pedro Sánchez també s'ha referit a la qüestió de l'espionatge, per primera vegada des que va esclatar el cas. El president del govern espanyol ha promès transparència i objectivitat per aclarir l'afer i ha defensat la legalitat de totes les actuacions del seu executiu, incloses les del Centre Nacional d'Intel·ligència.

Des de Junts, la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras, ha assegurat que les respostes de la ministra han permès "aclarir moltes coses", perquè Robles "s'ha delatat" defensant l'espionatge a l'independentisme:

"El govern espanyol porta més d'una setmana evitant la qüestió i amb el discurs molt après, però a la quarta pregunta Robles s'ha delatat justificant l'espionatge a l'independentisme, i per tant és un escàndol i exigim que avui més que mai s'investigui"


El Parlament presentarà una denúncia

Mentre s'escalfava l'ambient al Congrés, el Parlament ha acordat presentar una denuncia davant les autoritats judicials pel Catalangate.

Ho han fet amb 112 vots a favor --una àmplia majoria, també amb el PSC-- i 17 en contra, amb els vots del PP, Ciutadans i Vox. Els socialistes estan d'acord d'aclarir els fets, però defensen la posició del govern espanyol i també la ministra Robles.   

Aquest dimarts la mesa del Parlament va acordar per unanimitat que el ple ratifiqués l'acord de presentar la denúncia. I per això s'ha ampliat l'ordre del dia de la sessió per introduir-hi aquest debat com a primer punt.

El ple ha aprovat la declaració sobre el Catalangate (ACN/Bernat Vilaró)

Un cop llegida la declaració, Borràs no ha donat la paraula al diputat de Ciutadans Nacho Martin Blanco, que ha protestat. Des de la bancada, un company seu, Matías Alonso, també s'ha queixat i després de ser cridat a l'ordre en tres ocasions, finalment ha sigut expulsat. Un fet que en el seu torn d'intervenció, Carlos Carrizosa ha qualificat de vergonyós.

 

ARXIVAT A:
Espionatge Judicial Policial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut