Rodin, Turner i la pintura francesa, en el 20è aniversari de la Fundació "la Caixa"
La Fundació "la Caixa", que l'any que ve complirà el seu vintè aniversari, ha presentat el seu programa per a la temporada que comença al setembre. D'entre les exposicions, destaca la de l'escultor Auguste Rodin i els seus contemporanis. Unes 110 escultures conformen aquesta exposició, que començarà a l'octubre i s'acabarà al febrer i que es podrà veura a CaixaForum de Barcelona. Altres exposicions són les pintures de Turner sobre Venècia, els pintors prerafaelites o la pintura francesa dels segles XIX i XX, entre d'altres. Les exposicions es podran veure a CaixaForum de Barcelona, a les sales d'exposicions de Madrid i Girona i als centres culturals de Tarragona, Lleida, Palma i a la sala Montcada.
Actualitzat
La influència d'Auguste Rodin en l'escultura del segle XX, la relació de Turner amb Venècia, els tresors de Tràcia i la visió de la naturalesa dels prerafaelites destaquen entre les 33 exposicions que la Fundació "la Caixa" ha programat en els seus diferents centres culturals d'Espanya.
La temporada d'exposicions de CaixaForum començarà a l'octubre amb la primera retrospectiva a Espanya de Giuseppe Penone, artista vinculat a l'anomenat "art povera", que abastarà des dels seus primers treballs amb fotografies i diapositives fins a la seva producció més recent de murals realitzats amb espines d'acàcia.
En el mateix mes s'obrirà al públic una exposició que mostrarà l'evolució de l'escultor francès Auguste Rodin i la influència que va exercir en artistes com Camille Claudel, Maillol, Brancusi, Matisse, Giacometti o Chillida.
Barcelona acollirà també la primera exposició que mostra la relació del pintor Turner amb Venècia, ciutat que va visitar en tres ocasions (1819, 1833 i 1840) i de la qual ja havia tingut notícia a partir dels quadres de Canaletto.
Des del punt de vista arqueològic, la principal exposició serà la dedicada als tresors de Tràcia (abril-juliol de 2005), entre ells el Tresor de Vulchitrum, que va pertànyer a un dels reis tracis que van lluitar a Troia i que està format per peces d'or que pesen en el seu conjunt dotze quilos i que està datat en els segles XIII i XII AC.
La temporada de CaixaForum es tancarà amb dues mostres fotogràfiques: l'una dedicada a l'holandesa Rineke Dijkstra i l'altra a les festes i vida quotidiana de La Bauhaus.
La Sala d'Exposicions de Madrid obrirà al setembre amb una aproximació a la pintura paisatgista dels prerafaelites, artistes britànics que el 1848 van proclamar la seva filiació a l'art anterior a Rafael.
També a Madrid s'exhibirà la primera gran retrospectiva dedicada al fotògraf japonès Shoji Ueda (1913-2000) i la reinterpretació de la pintura tardomedieval d'un dels més destacats creadors de videoinstal·lacions, Bill Viola.
La Sala de Girona acollirà una única exposició inèdita, "Max Ernst. Invisible a primera vista...", que a través de 150 gravats, llibres il·lustrats i escultures recrea el diàleg polifònic que l'artista va inventar per referir-se a la paraula i la imatge, és a dir, a les relacions entre l'art, la literatura i les teories filosòfiques.
Sota el títol "Héroes i déus", el Centre Social i Cultural de la Fundació a Lleida recrearà el món del teatre d'ombres i de marionetes xineses a partir de la majoria de peces originals xineses reunides a l'Occident.
La primera gran exposició centrada en la joieria modernista europea es mostrarà al Centre Social i Cultural de la Fundació a Palma de Mallorca, amb unes 70 peces d'orfebreria de René Lalique, Georges Fouquet, Lucien Gaillard.
La capital balear exhibirà així mateix una àmplia mostra de la col·lecció de pintura francesa de la Kelvingrove Art Gallery de Glasgow, que recorre la història de l'art de França des de mitjans del segle XIX fins a principis del XX, amb gairebé 70 obres de mestres com Bonnard, Braque, Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Matisse, Monet, Picasso, Pissarro, Renoir o Seurat.