
Romania i Bulgària ja són a l'espai Schengen de lliure circulació: què implica aquest canvi
Els dos països van entrar a la UE el 2007, i han hagut d'esperar 18 anys per incorporar-se a aquest conveni que elimina les fronteres entre els països
Des d'aquest dimecres 1 de gener, Romania i Bulgària formen part de manera completa de l'espai Schengen de lliure circulació entre la majoria de països de la UE i altres com Suïssa i Noruega.
Aquesta entrada definitiva l'han celebrat els dos països a alguns dels passos fronterers que tenien fins ara en comú, i també amb els dels països amb els quals limiten, com Hongria.
Al de Giurgiu-Ruse el ministre de l'Interior de Bulgària, Atanas Ilkov, ha remarcat la feina conjunta que han fet els dos països per aconseguir-ho:
"Vull recordar que entre Romania i Bulgària hi ha hagut molt més que confiança institucional: hem estat socis de veritat i per això podem celebrar aquest moment."
Per la seva banda, el ministre de l'Interior romanès, Catalin Predoiu, ha afirmat que tothom als dos països, sobretot les empreses, hi sortiran guanyant molt amb aquesta incorporació:
"És un moment històric, ple de significat polític però també amb conseqüències pràctiques especials per a cadascun dels ciutadans romanesos, pels nostres països i per a Europa."

Han hagut d'esperar 18 anys
Tant Romania com Bulgària van entrar a la Unió Europea el 2007, i des de llavors han treballat per aconseguir formar part de l'espai Schengen, però fins ara diversos vetos ho han impedit.
Els requisits tècnics que la UE marca per la incorporació els van complir el 2011, però diversos països han anat reclamant que se n'hi afegissin més per evitar que l'ampliació augmentés l'entrada d'immigrants.
L'últim veto ha estat el d'Àustria, que el 2022 va exigir que Bulgària reforcés els 243 quilòmetres de frontera que té amb Turquia, i ho ha fet invertint uns 130 milions d'euros en tecnologia de vigilància.
A l'abril ja es va començar a aplicar Schengen als dos països en el trànsit aeri i marítim, i ara s'hi ha afegit el terrestre, després que aquest desembre el govern austríac retirés finalment el veto.
Per què es diu espai Schengen?
El projecte d'eliminar les fronteres interiors a Europa va néixer el 1985, amb la signatura a la ciutat luxemburguesa de Schengen d'un acord entre Bèlgica, França, Alemanya, els Països Baixos i Luxemburg.
El 1990 es va ratificar el projecte amb la Convenció de Schengen, que fixava com els diferents països passarien a funcionar com un de sol pel que fa a la circulació de persones i mercaderies.
L'espai Schegen va entrar en funcionament cinc anys més tard, el 1995, amb els països inicials més Espanya, Itàlia i Portugal, i després s'hi han anat incorporant més països fins als 29 membres actuals.
25 països de la UE i 4 que no ho són
El 1999, amb el tractat d'Amsterdam, l'espai Schengen es va incorporar al corpus jurídic de la UE, de manera que els nous membres s'hi han d'incorporar quan el Consell de la UE consideri que compleixen els requisits.
Amb la incorporació de Bulgària i Romania, els únics membres de la UE que hi falten són Xipre i Irlanda, mentre hi han entrat 4 països més que no en formen part: Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein.
Amb els 19 milions de romanesos i els 6,5 milions de búlgars acabats d'incorporar, això suposa un total de més de 400 milions de persones que es beneficien de la circulació sense controls entre els països.

Els controls a les fronteres continuaran
L'eliminació definitiva dels passos fronterers als dos països, però, no es farà efectiva fins al juliol, i mentrestant es faran controls aleatoris i d'acord amb l'"anàlisi de riscos".
En aquest sentit, Anton Zlatanov, director de la policia de fronteres de Bulgària, ha dit que vetllaran per impedir que els delinqüents aprofitin el relaxament dels controls:
"Els elements criminals que intenten cometre delictes transfronterers, sigui tràfic de migrants, drogues o altres bens, seguiran sota la nostra mirada."
Segons han assegurat, després del juliol Bulgària continuarà fent controls aleatoris en els últims 30 quilòmetres de les carreteres abans dels antics passos fronterers, i després els anirà relaxant.
Els beneficis de ser a l'espai Schengen
L'eliminació d'aquests passos ha de suposar la fi de les hores perdudes en les enormes retencions que es formaven fins ara a les fronteres, cosa que facilitarà molt el comerç i també el turisme.
Es calcula que dos milions de vehicles amb vuit milions de passatgers passen anualment per la frontera entre Bulgària i Grècia, i uns dos milions de camions per la de Bulgària amb Turquia.
A Bulgària s'espera que els efectes econòmics de l'entrada a l'espai Schengen sigui d'uns 800 milions d'euros anuals, mentre que a Romania calculen que el PIB s'incrementarà un 2%.
Tots dos països passen per moments polítics complicats: Bulgària ha fet set eleccions generals des del 2021 i té un govern en funcions, mentre que Romania ha de repetir les eleccions presidencials perquè el Constitucional va anul·lar la primera volta del novembre per les ingerències de Rússia a la campanya.

- ARXIVAT A:
- Unió Europea