Imatge d'una de les dues dessaladores mòbils instal·lades a Roses (3Cat)

Roses rep les dues primeres dessaladores per garantir l'aigua de boca en plena sequera

El projecte inclou dues plantes més a la ciutat, i quatre a Castelló d'Empúries
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sequera

Dues de les vuit plantes de filtració d'aigua i dessaladores previstes a l'Alt Empordà ja han estat instal·lades. Es tracta de dues dessaladores mòbils ubicades a Roses, de les quatre que hi haurà a la ciutat.

Cadascuna d'aquestes dues plantes mòbils permetrà obtenir 100 metres cúbics d'aigua per hora --és a dir, 200.000 litres per hora--, amb l'objectiu de garantir l'aigua de boca per als 20.000 habitants de Roses.

El plantejament inicial del projecte ha estat sotmès a alguns canvis, després del sabotatge de tres pous a Castelló d'Empúries i gràcies a les pluges de les últimes setmanes, que han permès relaxar els terminis amb els quals treballa el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona.

El nombre de dessaladores finalment s'ha reduït, i el plantejament actual és que n'hi hagi quatre a Roses i quatre a Empuriabrava, a Castelló d'Empúries. Les quatre plantes de Castelló d'Empúries també donaran servei a Cadaqués, la Selva de Mar, el Port de la Selva, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Garriguella, Vilajuïga i Pedret i Marzà.

Aquestes són les vuit plantes de filtració d'aigua i dessaladores previstes a l'Alt Empordà (3Cat)


Endarrereixen la instal·lació de les altres plantes al 2025

La setmana que ve començaran les obres per a la instal·lació de les plantes a Empuriabrava, que actualment estan en fase de construcció dels equips. Tot i això, la seva posada en marxa ja no és tan urgent --diu el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona-- perquè l'abastiment d'aigua en aquesta zona de l'Alt Empordà està garantit aquest estiu. També ho està en els municipis de la comarca on la demanda d'aigua és més elevada per la temporada turística.

Les dessaladores mòbils del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, que ara es comencen a instal·lar amb un ajut del Departament d'Acció Climàtica, van ser una solució d'urgència al sabotatge dels tres pous de Castelló d'Empúries el mes d'abril passat, i que continuen totalment inutilitzats. Una circumstància que va trastocar la planificació de les mesures d'emergència per la sequera a tot l'Alt Empordà.

Les instal·lacions estan enfocades cap a l'ultrafiltratge d'aigua regenerada de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Figueres, que es derivarà cap al riu Muga a través d'un bypass.

Les pluges de la primavera han permès relaxar les mesures sobre el sistema Darnius-Boadella, que va passar de la fase d'emergència II a la fase d'emergència I a mitjans de juny. L'embassament es troba actualment al 22,74% de la seva capacitat, el doble del que hi havia al març. Amb aquest nou escenari, menys crític del que s'havia previst, la instal·lació de la resta de dessaladores s'endarrerirà a principis del 2025.

ARXIVAT A:
Sequera
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut