Marta Rovira ha fet balanç d'aquests 13 anys en una conferència a la seu del partit (EFE/Marta Pérez)

Rovira s'acomiada d'ERC amb durs retrets a Junqueras i l'insta a plegar i "evitar una trencadissa"

La secretària general d'ERC acusa Oriol Junqueras d'oblidar-se de l'1-O "aquella mateixa nit"
Ferran Vila Cabanas Actualitzat
TEMA:
ERC

Marta Rovira ha criticat obertament Oriol Junqueras en el marc de la conferència en què ha fet balanç del seu mandat després de més de 13 anys com a secretària general del partit, i en ple compte enrere pel congrés que els republicans celebraran el 30 de novembre amb una profunda divisió entre el tàndem que fins ara dirigia el partit.

Rovira ha dit que "no pot assumir" el discurs que ha desplegat Junqueras en el marc de la campanya, i ha explicat que ha intentat reunir-s'hi, però no ho ha aconseguit. "Des que vaig tornar de l'exili només ens hem vist 10 minuts a Cantallops", ha explicat.

Just al final del discurs, Rovira s'ha dirigit directament al fins ara president del partit --amb qui havien format tàndem durant tots aquests anys-- per demanar-li explícitament que es retiri de la cursa per presidir ERC:

"Tot cicle té un final. Oriol, aquest projecte el vam començar junts i encara som a temps d'acabar-lo junts, i no pas separats i dividits. [...] Som a temps d'evitar una trencadissa, posem-nos-hi."

Durant la conferència, Rovira ha criticat també els dards que s'han llançat des de Junts cap a ERC durant aquests anys --"quant de mal ens hem fet"-- i ha instat tots els dirigents independentistes del 2017 a plegar:

"De veritat que encara hi ha algú que cregui que els que teníem responsabilitats en aquell moment serem capaços d'arreglar-ho? Jo plego perquè durant 7 anys hem demostrat que som incapaços de fer-ho."

"Crec que qui no doni mostres de superar aquesta competència independentista, ha de fer un pas al costat. Tothom, de partits i d'entitats", ha insistit en un discurs davant dels seus pares, de militants i de bona part de la direcció.

Companys de partit han entregat un ram de flors a la secretària general (EFE/Marta Pérez)

El paper de Junqueras durant l'1-O

En un to molt contundent, i fent un repàs dels esdeveniments dels últims anys, Rovira ha acusat l'expresident d'ERC d'haver-se oblidat del referèndum "la mateixa nit" de l'1 d'octubre del 2017:

"Negant les hemeroteques, l'aleshores president del partit ens acusa ara de tapar l'1-O durant les eleccions del 2017, quan alguns se'n van oblidar aquella mateixa nit, quan era més necessari que mai estirar el carro i prendre decisions."

En aquest sentit, la política ha explicat que durant aquells dies estava "desbordada, a la cuina de tot plegat" i "comptant urnes, paperetes, vots, esquivant els seguiments de la policia espanyola i dormint en llocs inhòspits".

Segons l'encara secretària general d'ERC, quan l'1 d'octubre va sortir de la sala on es feia el recompte de vots, "el palau de la Generalitat estava desert, no hi quedava cap polític". L'endemà, diu, "va començar la deriva":

"Vaig forçar una comissió pel dia 2 que no va avançar per falta de rumb i compromís polític dels lideratges. [...] Em pregunto si no tenir cap acord sobre el 2 d'octubre era un reflex sobre la manca compromís i de credibilitat política que alguns donaven a l'1-O."

La secretària general d'ERC ha renunciat a optar a la reelecció (EFE/Marta Pérez)

El cas dels cartells

Sobre els cartells que criticaven Ernest Maragall i que van sortir del partit, Rovira ha insistit que la direcció ha pres mesures per aclarir-ne les responsabilitats, i ha critica que la candidatura de Junqueras generi "toxicitat" animant la militància a estar "desconfiada, enfadada i avergonyida":

"En lloc d'aportar solucions o fer discursos propositius, diuen a la militància que ha d'estar desconfiada, enfadada i avergonyida. I tot plegat genera una toxicitat que desmotiva, que suposo que a alguns ja els va bé perquè diuen que es presenten per salvar el partit de la direcció."


Les estructures B de Junqueras, segons Rovira

Rovira també ha insistit que mai ha comptat amb una estructura paral·lela a la direcció. Emocionada, ha recordat que la primera "filtració" en aquest sentit li va arribar just quan preparava les maletes per tornar de l'exili, però "el tema s'ha repetit una i altra vegada i ja és el relat de campanya d'alguna candidatura".

"Per contradir aquestes informacions", Rovira ha fet un recompte dels grups de WhatsApp en què hi ha Oriol Junqueras i ella no, i ha assegurat que per part seva no hi ha hagut cap doble via per prendre decisions:

"Evidentment que he tingut grups de WhatsApp per treballar temes concrets, per fer debats abans de prendre decisions, per estar connectada al partit i al país després de 6 anys a l'exili. Però cap decisió, cap, s'ha pres al marge de les estructures del partit."

En un altre dard a l'expresident del partit, la política vigatana ha fet una llista de les "estructures B" que atribueix a Junqueras:

Qui té l'exclusivitat de declarar què és una estructura B? Ho és el fet de constituir un grup paral·lel a Madrid quan s'ha de negociar l'amnistia? O negociar amb el PSC quins alts càrrecs s'han de quedar a govern? [...] Fer les llistes al Parlament de Catalunya en un grup que no és de la direcció?."

"Amb el pacte per entrar a l'Ajuntament vaig patir molt", ha explicat Rovira sobre l'intent de pacte amb el PSC a Barcelona. Segons Rovira, Junqueras i Elisenda Alamany van negociar pel seu compte, i els ha acusat de precipitar les eleccions que han dut el partit a la debacle electoral: 

"Acceptant deixar fora els Comuns de Barcelona en aquell precís moment, va limitar que poguessin donar suport als pressupostos d'Aragonès. I això ens va portar a no tenir els pressupostos, i sense pressupostos, a la precipitació electoral."

Fa poques setmanes, Rovira va alertar de maniobres i trucades d'Oriol Junqueras per salvar càrrecs dels seus fidels i que continuessin al govern Illa, tot i que l'entorn de Junqueras ho nega.

 

ARXIVAT A:
ERC Oriol Junqueras Marta Rovira
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut