Rubalcaba torna a oferir una reforma de la Constitució, però avisa que "Espanya, sense Catalunya, és una altra cosa"
El líder del PSOE ha volgut reivindicar ponts de diàleg entre Catalunya i Espanya, però deixant clar que els socialistes espanyols estan "absolutament en desacord amb el dret a l'autodeterminació i amb la independència de Catalunya".
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha volgut reivindicar ponts de diàleg entre Catalunya i Espanya, però deixant clar que els socialistes espanyols estan "absolutament en desacord amb el dret a l'autodeterminació i amb la independència de Catalunya".
D'una banda, el líder del PSOE ha proclamat amb solemnitat que no és "capaç d'imaginar un futur millor que aquell que representen una Espanya o una Catalunya compromesa amb Espanya i una Espanya que entén i estima Catalunya". Però també ha manifestat que "és contradictori defensar que a Europa s'acabin les fronteres i inventar-nos fronteres a la Península Ibèrica".
Només començar la seva intervenció, Rubalcaba ja ha avisat que no li agraden "aquells processos en què als que se senten més catalans que espanyols o més espanyols que catalans se'ls obligui a escollir si són catalans o espanyols" i s'ha volgut erigir com el representant "dels catalans que mai sentiran com a estrangers Antonio Machado i Miguel Hernández, i els espanyols que mai sentiran com a estrangers Joan Miró i Salvador Espriu".
"No cap a la Constitució preguntar a uns quants sobre allò que afecta a tots"
Rubalcaba ha defensat el vot negatiu dels socialistes a la proposta del Parlament català perquè "segur que no cap a la Constitució preguntar a uns quants sobre allò que afecta a tots". Rubalcaba ha justificat que la possibilitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació d'una part de l'estat és "una competència que no té ningú", de manera que els representants de la cambra catalana "demanen que l'Estat transfereixi una competència que no té". A més, davant d'una hipotètica independència, ha avisat que "Espanya, sense Catalunya, és una altra cosa. Espanya, de ben segur que no ho és".
Però, després de justificar la seva negativa, Rubalcaba s'ha volgut desmarcar de la posició del PP i ha defensat que els socialistes han estat "darrere de totes les proposicions que els han dotat a vostès d'aquest marc de llei". El líder del PSOE ha afirmat que els socialistes "sempre hem donat suport a l'autogovern de Catalunya, hem defensat les seves institucions, la seva cultura, la seva llengua i en l'últim Estatut hem reconegut els seus drets històrics".
"Avançar en una direcció federal"
El líder del PSOE ha tornat a reivindicar una reforma de la Constitució de sentit federal que "reculli les aspiracions del poble de Catalunya i les seves singularitats" i que "actualitzi el nostre pacte constituent". Rubalcaba ha diagnosticat dos tipus de tensions territorials a l'estat, centrífugues i centrípetes, "que desgraciadament no s'equilibren, sinó que es retroalimenten". Davant d'aquesta situació, ha apostat per respondre-hi "amb la nostra reforma constitucional" i "avançar en una direcció federal". El líder del PSOE creu que Espanya té un "estat autonòmic que és gairebé federal", però que fa falta un aprofundiment "modificant la Constitució i delimitant les competències" estatals i autonòmiques.
"Volem seguir vivint junts, per això volem decidir junts"
El secretari general del PSOE ha defensat la necessitat d'"asseure'ns, parlar, buscar solucions, acordar unes noves normes de convivència" perquè, malgrat que el PSOE no està "d'acord amb la independència", sí que vol "seguir vivint junts, per això volem decidir junts".
El cap de l'oposició ha contraposat aquesta reforma a la consulta acordada a Catalunya perquè mentre uns volen "decidir per anar-se'n", ell defensa "decidir per quedar-se, decidir per canviar les coses". "Nosaltres també volem que els catalans votin, però d'acord amb les regles", ha afegit.
Problema de convivència entre Catalunya i la resta de l'estat
El cap de l'oposició ha admès que hi ha "un problema seriós de convivència" entre Catalunya i la resta d'Espanya i que "és impossible negar" que entre els catalans hi ha "decepció estatutària" arran de la sentència del Constitucional.
"No és tolerable que a Catalunya hi hagi qui digui 'Espanya ens roba'"
Davant d'aquesta situació, ha considerat "molt raonable demanar una revisió del sistema de finançament autonòmic". En canvi, ha dit que allò que "no és tolerable és que a Catalunya hi hagi qui digui 'Espanya ens roba'". De fet, Rubalcaba ho ha arribat a comparar amb els discursos "que s'escolten en alguns països del nord d'Europa sobre el sud" i ho ha qualificat de "perjudicial, insolidari i sense cap fonament econòmic racional".
El líder del PSOE s'ha referit al dret a l'autodeterminació exclusivament com el "dret de les colònies per separar-se de les metròpolis" i ha apuntat que es tracta d'un "dret concebut per anar-se'n, que s'aplica una vegada i una altra fins que s'aconsegueix l'objectiu d'anar-se'n".