El diputat d'ERC Ruben Wagensberg a la sala de premsa del Parlament, en una imatge d'arxiu

Ruben Wagensberg se'n va a Suïssa arran de l'acusació de terrorisme pel cas Tsunami

Segons ha explicat a TV3, és una estada temporal pels atacs d'ansietat que té i per preparar la defensa, però de moment no se sent amb forces per tornar

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El diputat d'ERC al Parlament Ruben Wagensberg se n'ha anat a Ginebra, a Suïssa, en una estada que el partit qualifica de "momentània" per preparar la seva defensa política i jurídica.

Segons ERC, la decisió, que s'ha fet pública aquest dimecres a primera hora, està motivada pels atacs d'ansietat que ha tingut Wagensberg recentment, que han fet que estigui de baixa.

El partit també afirma que l'ansietat es deu a la persecució judicial de què està sent objecte pel jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón en el cas Tsunami Democràtic.

Wagensberg, que és secretari quart de la mesa del Parlament, està investigat pel delicte de terrorisme en aquesta causa que, entre altres, també investiga Carles Puigdemont i Marta Rovira, que precisament viu a Ginebra des de fa gairebé 6 anys.


"De moment no em sento amb forces de tornar"

El diputat d'ERC ha explicat que va anar a Ginebra aprofitant les vacances de Nadal buscant-hi assessorament per afrontar l'acusació de terrorisme, perquè és "l'epicentre mundial en drets humans".

Entrevistat al programa "Tot es mou" de TV3, ha dit que la seva intenció és tornar a Catalunya, però que ara mateix no se sent capaç de fer-ho:

"Les dues últimes setmanes s'han accelerat les interlocutòries judicials, les anàlisis i les opinions al voltant de la causa del Tsunami, i això em fa entrar en un procés d'ansietat i d'angoixa, i de moment no em sento amb forces de tornar."

El diputat d'ERC Ruben Wagensberg, aquest dimecres entrevistat per TV3 des de Ginebra

De tota manera, ha afegit que la seva intenció no és quedar-se a Suïssa i que vol tornar, i que no tindria cap problema per respondre a la justícia si fos "un procés normal".

En aquest sentit, ha remarcat que no té cap comunicació oficial i tot el que sap sobre el procediment li ha arribat a través de filtracions, i s'ha queixat que estigui a l'Audiència Nacional, quan hauria de portar-la el TSJC.


Frenar la llei d'amnistia, un error

Pel que fa a la frenada de la llei d'amnistia d'aquest dimarts al Congrés, de la qual seria un dels beneficiaris si s'hi contemplessin els casos de terrorisme, creu que és un error:

"Ens equivoquem si pensem que trobarem un text que els jutges no intentaran rebentar, i això s'ha demostrat les últimes setmanes a mesura que anava avançant la llei."

Wagensberg ha afirmat que qui està content ara és el PP, Vox i alguns jutges, que no han hagut de fer res per frenar-la:

"Ho hem fet nosaltres mateixos, i a més trencant les confiances generades en un bloc que tant de bo es recuperi."

Ruben Wagensberg amb la també secretària de la mesa del Parlament Aurora Madaula i la vicepresidenta Assumpta Escarp, el juny a Barcelona (ACN)

Situació anòmala a la mesa del Parlament

Mentre Wagensberg no torni i es reincorpori al Parlament, la mesa s'ha quedat sense dos dels seus membres, ell mateix, d'ERC, i Aurora Madaula, de Junts, que també està de baixa arran del conflicte que manté amb el grup parlamentari.

Això situa aquest organisme que gestiona les feines parlamentàries amb dos representants del PSC, un d'ERC, un de Junts i un de la CUP, perquè el reglament no contempla aquesta situació, i no poden delegar el vot mentre estan de baixa.

Notícia avançada per El Confidencial

L'estada de Wagensberg a Ginebra l'ha revelada el digital madrileny El Confidencial, que ha assegurat que Wagensberg està de baixa des de fa més d'un mes i no va al Parlament des del 23 de desembre.

També que ERC va comunicar oficiosament al Parlament que la seva absència seria indefinida, que tenia una baixa de dos mesos i que ja l'ha ampliada per un mes més.

El relat d'aquest digital sosté que el moment més crític per a Wagensberg va ser una reunió al Parlament amb l'advocat Andreu van den Eynde, de la qual va sortir trasbalsat.

El 21 de novembre el jutge García-Castellón va emetre una interlocutòria que demanava que l'aforament de Wagensberg com a diputat autonòmic passés del TSJC al Tribunal Suprem.

La Fiscalia s'hi va oposar amb l'argument que no havia aportat proves noves ni havia avançat gens en la investigació.

Ruben Wagensberg intervé al ple del Parlament, el 23 de març a Barcelona (Europa Press)
ARXIVAT A:
ERCTsunami Democràtic
Anar al contingut