Rubiales nega irregularitats i diu que el contracte de la Supercopa "va salvar el futbol"
- TEMA:
- Judicial
L'expresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales ha negat aquest dilluns, davant la justícia, haver pagat comissions a Gerard Piqué o a l'empresa Kosmos pel trasllat de la Supercopa de futbol a l'Aràbia Saudita i també haver-ne cobrat. Rubiales ha assegurat, a més a més, que aquell contracte "va salvar el futbol".
Luis Rubiales ha comparegut com a investigat davant la jutge de Majadahonda, a Madrid, que porta el cas i que vol esclarir les sospites que envolten contractes de l'entitat entre el 2018 i el 2023, quan ell n'era gestor. Entre els contractes que s'investiguen hi ha les obres de l'estadi de La Cartuja de Sevilla i també el trasllat de la Supercopa a l'Aràbia Saudita, un moviment en què va mediar l'exfutbolista Gerard Piqué.
La causa investiga delictes com administració deslleial, corrupció i blanqueig de capitals.
Davant la jutjessa, Rubiales ha assegurat que la comissió que va cobrar l'empresa Kosmos --de Gerard Piqué-- per la seva mediació la va pagar l'Aràbia Saudita i no pas la Federació, i que es va incloure finalment al contracte perquè no perjudicava en res l'entitat que ell presidia.
A la sortida, l'expresident de la Federació ha fet una breu intervenció, sense preguntes, davant els mitjans de comunicació. Ha explicat que ha contestat "totes les preguntes" que li han fet durant més de 4 hores de compareixença perquè és "el més interessat en què tot s'aclareixi". Rubiales ha defensat la seva gestió "tant econòmicament com esportivament" i ha negat qualsevol irregularitat durant la seva etapa al capdavant de la institució:
"Mai hi ha hagut cap diner que es rebés de manera irregular ni cap licitació irregular. Sempre hem amb la màxima excel·lència i buscant la legalitat."
Rubiales ha assegurat que va ser Piqué qui els va informar que l'empresa estatal àrab Sela estava interessada a invertir en el futbol espanyol i que va ser l'exjugador del Barça qui va negociar amb els saudites i va pactar amb ells la seva pròpia comissió, al marge de la Federació. L'expresident de l'RFEF també ha explicat que van rebre propostes de la Xina, Rússia i l'Índia i que, en aquells casos, sí que hi va haver "intermediaris", un fet, hi ha afegit, "habitual" al món del futbol.
Rubiales ha insistit que tot el procés "va ser net" i que el contracte amb l'Aràbia Saudita el va redactar el comissionat extern a la federació Tomás González Cueto, que també està investigat en aquesta causa. També ha dit que, tot i que no era necessari, va sotmetre el contracte a l'aprovació de l'assemblea i la junta de l'RFEF, que hi van donar el vistiplau. I que això demostra, hi ha insistit, que va actuar "amb transparència".
D'altra banda, hi ha afegit que, si no fos per la firma d'aquest contracte durant la pandèmia, el futbol espanyol hauria mort per falta d'ingressos: aquell acord, ha dit Rubiales "va salvar el futbol".
Luis Rubiales també ha negat irregularitats en els contractes d'obres de l'estadi de La Cartuja, a Sevilla.
Rubiales, obligat a comparèixer cada mes davant del jutge
Al final de la declaració de Rubiales, la magistrada del jutjat de primera instància de Majadahonda li ha imposat l'obligació de comparèixer una vegada al mes i sempre que el jutjat ho requereixi.
A més, l'expresident de la federació haurà de sol·licitar permís al jutjat cada vegada que vulgui sortir a l'estranger, una petició que ha d'incloure les dates de sortida i de tornada, i el domicili on residirà durant el temps en què estigui fora.
Rubiales treu pit de la seva gestió a l'RFEF
L'expresident s'ha ennorgullit de la seva gestió al capdavant de l'entitat i ha assegurat que va aconseguir fer créixer la facturació de la Federació de 140 a 400 milions d'euros i també s'ha atorgat el mèrit de la designació d'Espanya com a seu del Mundial del 2030.
Rubiales, ara en llibertat, va ser detingut tot just baixar de l'avió que el va retornar a Espanya des de la República Dominicana, on es trobava quan va començar l'operació policial.
Luis Rubiales compareix només uns dies després de la proclamació oficial de Pedro Rocha com a nou president de l'RFEF, com a únic candidat, un dia després que el Consell Superior d'Esports (CSD) anunciés la creació d'una comissió per tutelar el funcionament de l'entitat els pròxims mesos.
Rocha, que va ser el vicepresident econòmic durant el mandat de Rubiales, també ha estat citat a declarar en la causa, però en qualitat de testimoni. Després de la seva declaració, en la qual va assegurar que no sabia gairebé res del que li preguntaven, la jutgessa va decidir encausar-lo com a investigat i tornar-lo a citar per ser interrogat com a tal.
Rubiales és el quart interrogat fins ara a la causa, després de Rocha; de Tomàs González Cueto, que va ser el seu assessor jurídic extern, i d'Ángel González Segura, vinculat a l'empresa que va fer les obres de l'estadi de La Cartuja, ara sota sospita. I, després de Rubiales, encara s'han previst més interrogatoris, fins a una dotzena en total.
Un nou front, a banda de la causa pel petó forçat
Es tracta d'un cas separat del que Rubiales afronta a l'Audiència Nacional pel petó no consentit que va fer a la jugadora Jenni Hermoso a la final del Mundial de Sydney (Austràlia), que el va obligar a apartar-se de la direcció de l'RFEF per l'escàndol que va generar.
Actualment, aquest altre cas està pendent de judici i l'exdirectiu s'enfronta a una petició de dos anys i mig de presó per agressió sexual i coaccions.
L'origen de la investigació, que esquitxa Piqué
El contracte que va portar la celebració de la Supercopa a l'Aràbia Saudita és un dels que haurà d'aclarir Rubiales en la declaració d'aquest dilluns. L'exdirectiu sempre ha negat qualsevol irregularitat.
Aquest moviment és l'origen de la investigació, que va néixer el 2022 i que ha estat en part secreta fins ara. La jutgessa investiga el contracte subscrit el 2019 per l'RFEF per portar la celebració d'aquest torneig a l'Aràbia Saudita i el paper de l'empresa Kosmos, de l'exjugador del Barça Gerard Piqué, en la negociació.
Els investigadors indaguen si el grup Kosmos o el mateix Piqué podrien haver lliurat "obsequis econòmics" a Rubiales o altres directius federatius "a conseqüència de la negociació" del contracte.
La jutgessa ha enviat requeriments a Andorra per descobrir la "completa traçabilitat" dels pagaments que la companyia saudita Sela Company va fer a Kosmos, uns abonaments que continuen arribant a un compte de l'empresa.
Es tracta d'uns comptes bloquejats per la magistrada, qui veu "legalment controvertides" les quantitats milionàries fixades "en concepte de comissió o tarifa d'èxit" a favor de l'empresa de Piqué.
Pagaments a una societat administrada per un amic de Rubiales
Al marge de la Supercopa, la jutgessa indaga altres contractacions de l'RFEF, com la de l'empresa Gruconsa per a les obres de l'estadi de La Cartuja de Sevilla.
Aquesta mercantil no està formalment investigada en la causa, i el que s'indaga és si aquesta contractació, amb Rubiales al capdavant, es va fer "a canvi" que aquesta empresa fes "pagaments" a una societat administrada pel seu "amic" Francisco Javier Martín, conegut com "Nene".
Al focus dels investigadors també hi ha la decisió de Rubiales de crear el lloc de comissionat de control extern a l'RFEF i encarregar les seves funcions a l'advocat Tomás González Cueto, un dels detinguts en aquesta causa que també va passar davant la jutgessa.
L'arribada de Rubiales al capdavant de l'RFEF --destaca la Guàrdia Civil en un dels seus informes-- hauria suposat "un increment considerable en la facturació" del despatx d'advocats de Cueto: de 500.000 euros l'any a tres milions, segons el mateix expresident federatiu.
- ARXIVAT A:
- Judicial Luis Rubiales Corrupció