Josep Rull en la primera reunió de la mesa (ACN/Mariona Puig)

Rull fixa per al 25 de juny el ple d'investidura del president de la Generalitat

Si cap candidat té prou suports com per presentar-se a la investidura, començaria un compte enrere de dos mesos abans no es convoquessin eleccions automàticament el 26 d'agost

RedaccióActualitzat

El nou president del Parlament, Josep Rull, fixa per al 25 de juny el ple d'investidura del president de la Generalitat. Abans, però, farà la ronda de contactes amb els grups dimarts i dimecres de la setmana que ve.

Rull es reunirà dimarts amb tots els grups, excepte els tres que compten amb més diputats (PSC, Junts i ERC), amb qui es trobarà dimecres. El mateix dimecres al vespre, després d'haver escoltat tots els grups, comunicarà si convoca algun debat d'investidura i per a quin presidenciable.

De moment, Salvador Illa i Carles Puigdemont s'han mostrat disposats a ser investits, tot i que ara mateix l'aritmètica i els posicionaments dels partits fan difícil qualsevol de les dues opcions.

En el cas que cap candidat es presenti a la investidura, Rull ho comunicarà al ple i aquest fet equivaldrà a una primera votació que faria arrencar el compte enrere per intentar acords per a una altra investidura. Si en dos mesos no s'aconsegueix l'acord, es convocarien eleccions automàticament el 26 d'agost.

En cas que passés això, aquest no seria el primer cop que s'activa el rellotge per a la convocatòria automàtica d'eleccions sense que es formalitzi una votació. Ja va passar quan Quim Torra va ser inhabilitat i, després de fer consultes, el llavors president del Parlament --Roger Torrent-- no va trobar candidats per sotmetre's a la investidura.

 

Negociacions en marxa, però incertes

Oriol Junqueras, que aquesta setmana ha renunciat com a president d'Esquerra, no es mulla sobre els possibles pactes per investir el pròxim president de la Generalitat, però sí que ha assenyalat que hi ha altres partits amb capacitat de pactar:

"ERC hauria de ser capaç de posar-se d'acord amb tothom que fos possible, amb tothom que volgués arribar a acords, que valen en funció de si són útils a la gent. Però hi ha molts altres partits, com PSC i Junts, que s'han posat d'acord moltes vegades i també hi tenen una responsabilitat"

Des de Junts asseguren que continuaran treballant per investir Carles Puigdemont i repten Illa a presentar-se a la investidura si considera que té els suports suficients.

Per part dels socialistes, refermen que no donaran suport en cap cas a l'expresident. Tot plegat, mentre ERC i PSC acaben de signar un preacord perquè els primers entrin al govern de l'Ajuntament de Barcelona i després que Sánchez hagi allargat la mà als republicans perquè donin suport a una investidura de Salvador Illa:

"Tant de bo puguem entendre'ns a Catalunya, val la pena que puguem fer governs transversals"

 

El PP porta al TC la delegació de vot de Puigdemont i Puig

El PP ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per la delegació de vot de Carles Puigdemont i de Lluís Puig durant el ple de constitució del nou Parlament

Els populars demanen al TC mesures cautelars i suspendre part de les resolucions d'aquest ple. 

La Mesa d'edat, presidida per Agustí Colomines, va acceptar els vots delegats durant les votacions de la presidència de la cambra, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut