Rumsfeld dóna per fracassada la diplomàcia tot i l'opinió de París, Berlín, Moscou i el Vaticà
França i Rússia s'han mostrat en contra de la proposta que va fer Bush d'acceptar una segona resolució de l'ONU si incorporava un ultimàtum contra Saddam. Per la seva banda, el Vaticà i Alemanya s'han compromès a fer "tot el possible" per evitar la guerra. Donald Rumsfeld ha dit que tots els intents diplomàtics per desarmar Saddam Hussein han fracassat, i que s'ha arribat a un moment crucial per a un eventual atac. Els Estats Units han rebut en les últimes hores el suport de 10 països europeus més, els de l'anomenat grup de Vilnius.
França i Rússia, dos països amb dret de veto dins del Consell de Seguretat de l'ONU, creuen que encara no és necessari elaborar una segona resolució, més dura, contra l'Iraq.
"França creu que entre les inspeccions que ara s'estan fent, i la guerra, encara hi ha molts, molts mitjans per desarmar l'Iraq, uns mitjans que encara no hem explotat. La decisió de recórrer a la guerra no es pot prendre a la lleugera. La guerra és sempre l'admissió d'una derrota, i la pitjor de les solucions. Existeix encara una alternativa a la guerra." D'aquesta manera, el president Jacques Chirac contestava als Estats Units, que ahir van mostrar-se disposats a acceptar una segona resolució de l'ONU si incloïa un ultimàtum contra Saddam.
Juntament amb França, dins Europa també s'oposen frontalment a la guerra Alemanya i el Vaticà. El ministre d'Exteriors alemany, Joschka Fischer, s'ha reunit amb el papa, i tots dos s'han manifestat molt preocupats per les conseqüències de la possible guerra i s'han compromès a fer "tot el possible" per evitar una guerra a l'Iraq.
Aquesta postura contrasta radicalment no tan sols amb la dels vuit països que van firmar la carta promoguda per José M. Aznar sinó també amb la d'altres països europeus, els de l'anomenat grup de Vilnius. Dimecres passat, Albània, Bulgària, Croàcia, Estònia, Letònia, Lituània, Macedònia, Romania, Eslovàquia i Eslovènia van fer pública un carta de suport a la posició dels Estats Units. Això vol dir que, en aquests moments, ja són 18 els països del continent europeu que es desmarquen de la posició que encapçalen França, Alemanya, Rússia, Bèlgica i el Vaticà.
El secretari de defensa nord-americà, Donald Rumsfeld, s'ha reunit amb el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i després ha visitat els soldats italians a la base d'Aviano, on ha assegurat que la guerra durarà sis dies, o sis setmanes, però no sis mesos.
Un contundent Donald Rumsfeld ha dit que la diplomàcia internacional ha fracassat en la crisi de l'Iraq i que s'ha arribat a un moment crucial per a un eventual atac. Segons Rumsfeld, no actuar ara seria més perillós que actuar. El secretari de Defensa nord-americà ha advertit a Saddam Hussein que si fa servir armes químiques "se'n penedirà de veritat". També ha tingut paraules per a les Nacions Unides, de qui ha dit que ha d'assumir, sense més demora, les seves responsabilitats.
El 14 de febrer, els caps dels inspectors de l'ONU presentaran un segon informe al Consell de Seguretat, i serà llavors quan es podria decidir, sense més retard, si cal o no adoptar una segona resolució. Els caps dels inspectors han demanat a Saddam que canviï d'actitud i cooperi més activament.