Rússia anuncia un alto el foc a Mariúpol i Volnovakha perquè la població pugui marxar
Destrucció d'edificis de Mariúpol (Reuters/Nikolay Ryabchenko)

Rússia reprèn l'atac a Mariúpol, després de l'evacuació frustrada de civils

Ucraïna denuncia que ha hagut d'ajornar l'evacuació de la ciutat de Mariúpol perquè Rússia no ha respectat l'alto el foc temporal

RedaccióActualitzat

Rússia reprèn l'atac per ocupar les ciutats de Mariúpol i Volnovakha. El govern rus ho ha anunciat després de la promesa d'un alto el foc per deixar sortir-ne els ciutadans.

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, havia anunciat a l'agència Interfax que a partir de les vuit del matí de dissabte les tropes russes cessarien els atacs de manera temporal a les dues ciutats. Inicialment s'ha proposat l'evacuació civil, però Ucraïna les ha aturat perquè deien que la promesa d'alto el foc no s'estava complint. Rússia assegurava que sí.


La via dels corredors humanitaris

L'aturada de les actuacions militars havien de permetre que s'obrissin els anomenats "corredors humanitaris" per evacuar la població civil d'aquestes dues ciutats que estan sota setge de l'exèrcit rus.

És la ruta teòricament segura per on tenien l'oportunitat de sortir fins a 200.000 persones des del port assetjat de Mariúpol i 15.000 des de Volnovakha.

 

El Comitè Internacional de la Creu Roja, que hauria de supervisar el compliment de l'alto el foc, ja ha donat per fet que les evacuacions de civils de Mariupol i Volnovakha no començaran dissabte. "Seguim dialogant amb les parts sobre el pas segur de civils de diferents ciutats afectades pel conflicte", han dit en un comunicat en què qualifiquen de "desconcertant" el que està passant:

"Qualsevol iniciativa de les parts que doni un respir als civils de la violència i els permeti marxar voluntàriament cap a zones més segures és benvinguda."


Desconvocat fins a nova ordre

Aquests corredors havien de tenir una durada de set hores, des de les deu del matí -hora nostra- i fins les cinc de la tarda, segons havia anunciat la part ucraïnesa.

L'evacuació havia de començar a les dotze d'aquest migdia, però l'Ajuntament de Mariúpol ha informat que ho ajornava perquè "la part russa no està complint l'alto el foc i continua bombardejant Mariúpol i els seus voltants". "Cinc minuts abans només teníem confirmat l'alto el foc a la regió de Donetsk. Més endavant de la ruta, a la regió de Zaporíjia, hi ha combats", han indicat fonts locals.

Per això han demanat que la població, que ja estava esperant per sortir, es torni a dispersar fins a nova ordre. "Aviat es publicarà més informació sobre l'evacuació. En aquests moments, s'està negociant amb la Federació Russa per establir un alto el foc i garantir un corredor humanitari segur", ha explicat l'Ajuntament a través de Telegram. La policia, afegeixen, també informarà de les novetats amb l'ajuda d'altaveus.


Incompliment rus

Aquest matí, l'Ajuntament de Mariúpol ja ha avisat que no havia rebut la confirmació d'alto el foc temporal a tota la ruta d'evacuació de la població civil, i que a l'hora prevista de l'inici del corredor humanitari encara hi havia combats a alguns llocs, com a la regió de Zaporiyia.

Rússia, per la seva banda, assegura que els seus militars estan complint completament l'acord i acusa els nacionalistes ucraïnesos d'impedir l'evacuació. En una roda de premsa, aquest migdia, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat que l'important és que es permeti sortir a la població civil que ho vulgui, i garantint-los la seguretat.

L'evacuació es farà amb autocars municipals des de tres punts de la ciutat i amb vehicles particulars que s'hauran de cenyir "estrictament" a la ruta preestablerta, segons ha anunciat el consistori al seu compte de Telegram.

Des del consistori s'informa que es passarà per sis ciutats fins a arribar a Zaporíjia, a 200 km de distància, cap a l'oest.

L'obertura d'aquests corredors va ser el principal fruit de la segona reunió entre representants de Rússia i Ucraïna d'aquest dijous.

Divendres, Rússia va intensificar els seus atacs a Mariúpol, que estaria encerclada per tropes russes. L'objectiu és controlar el mar Negre per raons logístiques i estratègiques.


Metges Sense Fronteres denuncia condicions "terribles" a Mariúpol

Treballadors de l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha denunciat les "terribles" condicions existents a la ciutat de Mariúpol, on la població encara no sap les condicions concretes per a la sortida de la zona.

L'organització ha recordat que diversos membres del seu personal estan refugiats a la ciutat des de fa dies i que, segons els seus testimoniatges, "els bombardejos han estat més forts i s'han sentit més a prop" en les últimes hores.

"Ahir vam recollir neu i aigua de pluja per poder beure. Avui hem provat d'aconseguir aigua en les distribucions, però la cua era enorme. També provem d'aconseguir pa, però no queden prou clars ni l'horari ni els llocs on es distribueix", afegeixen els treballadors:

"Continuem sense electricitat, ni aigua, ni calefacció ni xarxa de telefonia mòbil. Ningú no ha sentit parlar encara de cap evacuació. Les farmàcies no tenen medicaments."


Mariúpol, una ciutat estratègica

Fa prop de dos dies que l'alcalde de Mariúpol denuncia que s'ha tallat el subministrament de llum i aigua i que l'exèrcit de Putin està impedint l'evacuació de ferits i de civils que volen fugir del conflicte.

L'aturada dels atacs inclou també el port de la ciutat, que ja fa dies que està controlat per les tropes russes.

Mariúpol, estratègica precisament per la importància del seu port, que té sortida al mar d'Azov, podria ser la següent ciutat ucraïnesa a caure sota el control de l'exèrcit rus, després de la caiguda de Kherson.

 

La ciutat, al sud-oest del país, comptava amb 450.000 habitants. En cas de caure donaria a Rússia el control d'un dels ports més grans d'Ucraïna i permetria crear un corredor terrestre entre Crimea -que Putin es va annexionar el 2014- i les autoproclamades regions de Lugansk i Donetsk, de les quals Rússia ha reconegut la independència.

Pel que fa a Volnovakha, la ciutat és al nord de Mariúpol i també ha viscut forts enfrontaments.


Esperant la tercera ronda de negociacions

Aquest dilluns hi podria haver la tercera ronda de negociacions entre delegats russos i ucraïnesos per mirar d'aconseguir l'alto el foc.

Un assessor de Volodímir Zelenski ja ha dit que, malgrat que no confia en els russos, és molt important obrir immediatament el corredor humanitari que pugui garantir el subministrament de menjar i medicaments a la població. Sobre les negociacions, ha assegurat que Zelenski no farà cap concessió que pugui "humiliar els esforços que ha fet fins ara Ucraïna".

Temor a una crisi nuclear

Divendres, la guerra ha estat marcada per un atac sense precedents. L'ofensiva russa ha pres la central nuclear de Zaporíjia, la més gran del país. De matinada hi va haver un incendi en un edifici administratiu prop dels reactors que va encendre totes les alarmes.

Els Estats Units, Europa, l'OTAN i fins i tot l'ONU han avisat Rússia que ha estat a punt de provocar una catàstrofe nuclear.

L'atac és important també en termes estratègics, perquè Ucraïna és un dels països més dependents de l'energia nuclear a tot el món. Té en total quatre plantes en actiu --amb quinze reactors-- que produeixen més de la meitat de l'electricitat que necessita.

Com Txernòbil, la central de Zaporíjia està ara sota control rus, però són els operadors ucraïnesos els que la continuen fent funcionar.

 

Sense zona d'exclusió aèria

A més de les grans instal·lacions, la guerra castiga directament la població civil. Als afores de Kíiv, l'artilleria russa i els bombardejos fan estralls. Així va quedar la ciutat de Txerníhiv, a l'est de la capital:

Per frenar l'atac rus, Ucraïna ha demanat a l'OTAN l'establiment d'una zona d'exclusió aèria. L'Aliança Atlàntica, però, ho descarta perquè seria com entrar en guerra, segons el seu secretari general, Jens Stoltenberg.

"L'OTAN no està buscant una guerra amb Rússia."

El secretari general de l'Aliança ha dit que entén la desesperació dels ucraïnesos, però ha advertit que entrar a l'espai aeri d'Ucraïna amb avions de l'OTAN podria suposar un conflicte a tot Europa.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut