S'han exportat nou milions de tones en tres mesos, gràcies a l'acord ara suspès (Reuters)

Rússia atura l'exportació de cereals des d'Ucraïna en represàlia per l'atac a Sebastòpol

Moscou anuncia que suspèn l'acord negociat amb l'ONU per exportar productes agrícoles, després de l'atac ucraïnès a vaixells russos a Crimea

Actualitzat

El Ministeri de Defensa rus ha anunciat que suspèn indefinidament l'acord per exportar cereals ucraïnesos a través dels ports del mar Negre en represàlia per l'atac terrorista d'aquest dissabte contra vaixells de la Flota del Mar Negre amb base al port de Sebastòpol, a Crimea. Ho recull l'agència russa Interfax.

Aquest acord havia estat auspiciat per les Nacions Unides després de molts esforços diplomàtics, i és clau per a la distribució d'aliments i fertilitzants al món i alhora evitar una onada de fam de gran abast.

Rússia i Ucraïna estan embrancades en una altra pugna pel control del relat en aquesta guerra.

Moscou ha denunciat un suposat atac ucraïnès amb nou drons i set aparells aquàtics no tripulats contra la seva flota  al mar Negre, amb la participació d'"especialistes de la Gran Bretanya". Per la seva banda, Kíiv ha distribuït unes imatges on s'atribueixen l'atac que, segons la versió russa, ha estat neutralitzat.

Segons mitjans afins al Kremlin, "els preparatius per a l'atac van ser dirigits per especialistes britànics contra vaixells de la Flota del Mar Negre i embarcacions civils implicades a garantir la seguretat del corredor de cereals". Asseguren que aquests especialistes, a la ciutat d'Otxàkiv, estarien implicats en els atacs contra els gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2. Londres ho ha negat.

Moscou suspèn l'acord en resposta a l'últim atac a Sebastòpol

Ucraïna diu que és una excusa

El ministre d'Afers Estrangers ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha acusat Moscou d'utilitzar un "fals pretext" per suspendre l'acord per a l'exportació de gra a través del mar Negre.

Kuleba diu que ja havien advertit dels "plans de Rússia per arruïnar la iniciativa per portar gra" a través d'aquest corredor de cereals que garanteix la seguretat alimentària per a milions de persones. També ha fet una crida a tots els estats "a exigir a Rússia que aturi els seus jocs de la fam i es torni a comprometre amb les seves obligacions".

El Ministeri d'Agricultura d'Ucraïna va informar dijous que, gràcies a aquest corredor de gra, fins ara s'han exportat nou milions de tones de productes agrícoles a bord de 397 vaixells.

El mateix comunicat destacava que, durant els tres mesos que porta funcionant, aproximadament una quarta part de les exportacions de blat han anat a parar a països de l'Àfrica.

Els productes exportats d'Ucraïna han salvat cent milions de persones de la pobresa extrema, segons l'ONU (Reuters)


L'acord ha salvat cent milions de persones

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, recordava divendres el suport "indestructible" de l'ONU a l'acord indirecte aconseguit al juliol entre Rússia i Ucraïna per permetre l'exportació de gra dels ports del mar Negre, un pacte que ha salvat cent milions de persones de caure en la pobresa extrema.

L'acord, acompanyat d'un permís per a l'exportació de fertilitzants russos, tenia com a objectiu evitar "una crisi global alimentària".

Sense aquest acord, advertia l'ONU, "ens espera un efecte dramàtic en la producció i els costos alimentaris": "Ara mateix és una crisi sobre el preu, que podria convertir-se en una crisi de disponibilitat."

Abans de saber-se l'anunci de Moscou, Guterres havia demanat a totes les parts "que facin tots els esforços possibles per prorrogar l'acord i aplicar-lo en tots els aspectes".

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut