Les destrosses pel bombardeig d'un edifici civil a Khàrkiv (EFE/Segei Kozlov)

Rússia avança al Donbàs i conquereix Vuhledar, fortalesa i símbol de la resistència d'Ucraïna

Ucraïna demana que Occident els protegeixi com ho fa amb Israel
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Mentre el focus està posat sobre l'Orient Mitjà, el nou secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, ha viatjat aquest dijous a Kíiv per escenificar el seu suport inequívoc a Ucraïna. El mandatari neerlandès s'ha compromès a continuar enviant l'ajuda militar i financera necessàries per parar els peus a Rússia.

"Ucraïna està més a prop que mai de l'OTAN, fins que sigui membre de la nostra aliança. La seguretat d'Ucraïna és important per a nosaltres, i la seva lluita per la llibertat reflecteix els nostres principis i valors", ha dit Rutte.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte (REUTERS)

Justament aquest dijous, Ucraïna ha hagut de reconèixer la caiguda de Vuhledar, una ciutat al Donbàs que s'havia convertit en símbol de la seva resistència a la invasió russa.

Això mentre Rússia intensifica els atacs contra les ciutats: aquesta nit ha llançat un centenar de drons sobre 15 regions diferents. A Khàrkiv, les bombes guiades han impactat contra un edifici residencial i ha provocat una dotzena de ferits i nombroses destrosses.


Vuhledar, símbol de la resistència

El president ucraïnès Volodímir Zelenski veu amb impotència com Occident no blinda el cel ucraïnès, com ho fa amb Israel. "És del tot possible. Ho veiem a l'Orient Mitjà: durant els brutals atacs iranians, la coalició internacional actua unida", ha dit Zelenski.

Tot això mentre Rússia ha aconseguit una incontestable victòria militar en mesos. Ha conquerit Vuhledar, la ciutat fortalesa per a l'exèrcit ucraïnès des de l'inici de la guerra. Cementiri de regiments sencers i de desenes de blindats.

Després de gairebé mil dies de resistència, Vuhledar ha caigut en mans de Moscou. Les forces ucraïneses s'han retirat abans de ser encerclades i de quedar-se sense provisions. Ara ja hi oneja la bandera tricolor, segons els vídeos difosos a les xarxes socials: 

La ciutat minera de Vuhledar tenia prop de 14.000 habitants abans de la guerra. Pràcticament tots n'han fugit per la intensitat dels combats que s'hi lliuren des de fa dos anys.


Entre dos fronts

El seu control interessa els dos bàndols per la seva posició elevada i perquè és a la intersecció dels fronts de batalla a l'est i el sud d'Ucraïna --entre Crimea i el Donbàs --. Mentre l'exèrcit de Kíiv controlava aquesta posició, podia atacar les línies de subministrament dels russos al front de l'est.

A més, amb la conquesta de Vuhledar, a l'exèrcit rus se li obren les portes del sud del Donbàs, que de manera lenta però constant avança poble a poble i ja controla el 60% de la regió de Donetsk.

El president rus, Vladímir Putin, no s'aturarà fins que les seves tropes aconsegueixin, entre altres coses, annexionar-se tota aquesta província ucraïnesa, com ja va fer amb Lugansk.

Tant Kíiv com Moscou amaguen les seves respectives baixes. En canvi, asseguren que les tropes enemigues han patit un cost humà elevat en la batalla pel control de Vuhledar.
 

Una ciutat en ruïnes

Dos anys de ferotges combats han deixat bona part de la ciutat devastada, amb un aspecte fantasmagòric. La imatge de la bandera russa onejant sobre un edifici administratiu en ruïnes és la prova de l'abast de la destrucció a Vuhledar.

L'alcalde d'aquesta ciutat ucraïnesa, Maksym Verbosky, assegura que tots els edificis i infraestructures civils estan malmesos pel foc d'artilleria.

Aquestes són les fotografies de satèl·lit que mostren com Vuhledar ha quedat en ruïnes en dos anys de guerra.

Vuhledar el 17 de setembre del 2021 (Reuters)
Vuhledar el 29 de setembre del 2024 (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut