Rússia bombardeja una base militar a prop de Polònia i fa 35 morts i 134 ferits

Una trentena de míssils han impactat en una base militar on Ucraïna havia fet maniobres amb membres de l'OTAN
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

L'exèrcit rus porta per primer cop la guerra a tocar de Polònia. Ha bombardejat un centre d'entrenament militar a només 20 quilòmetres de la frontera, a la regió de Lviv.

Segons les autoritats locals ucraïneses, l'atac ha causat 35 morts i 134 ferits. El ministre de Defensa ucraïnès assegura que a la base hi havia instructors d'altres nacionalitats, però encara es desconeix la identitat de les víctimes. Fonts mèdiques apunten que no tots els morts i ferits són ucraïnesos.

Les autoritats afirmen que una trentena de míssils han impactat a la zona.

La instal·lació és a Iàvoriv, a uns 50 quilòmetres de Lviv, la ciutat on estan arribant la majoria de refugiats per fugir cap a Polònia.

La base de Iàvoriv és molt a prop de Polònia, país que forma part de la Unió Europea

La base és el Centre de Manteniment de la Pau i la Seguretat Internacional (International Peacekeeping and Security Center, IPSC), que ha servit per fer exercicis amb països de l'OTAN. L'IPSC té unes instal·lacions grans --d'uns 390 quilòmetres quadrats-- que poden acollir més de 1.700 persones i serveix per fer entrenaments i formacions dels soldats.

El bombardeig arriba després que Rússia va anunciar que atacaria els enviaments d'armes dels aliats occidentals d'Ucraïna. De fet, el bombardeig d'una posició tan allunyada s'interpreta també com una demostració de força. Amb aquest atac, Rússia obre un nou front de guerra a Ucraïna.

Els ferits del bombardeig a la base de Iàvoriv arriben a l'hospital de Novoiavorisk (Reuters/Roman Baluk)

Aquest és un vídeo dels efectes del bombardeig. L'han piulat autoritats ucraïneses i mostren els edificis de la base impactats. Tot i això, no s'ha pogut verificar sobre el terreny:


Lviv, de 700.000 habitants, fins fa pocs dies era considerada una zona relativament segura. Aquesta nit i matinada -a les tres i a les sis- han sonat les sirenes d'avís de bombardeig, com ha explicat l'equip de TV3 enviat a la zona.

En una altra ciutat de l'oest, Ivano-Frankivsk, situada uns 110 quilòmetres al sud de Lviv, l'alcalde, Ruslan Martsinkiv, ha explicat que s'han sentit explosions a l'aeroport.


Una ciutat preparada per a l'arribada de la guerra

Tot i ser la ciutat més allunyada del front, Lviv també s'ha preparat per a l'arribada de la guerra. Tenen alarmes i una quinzena de refugis. Sota l'estació del tren, per exemple, n'hi ha un.

Fins i tot s'han desenterrat búnquers oblidats de la Segona Guerra Mundial. N'hi ha cinc, amb capacitat per acollir entre 100 i 200 persones. S'hi han instal·lat bancs nous i fins i tot endolls. Els van construir els nazis que ocupaven la ciutat l'any 44 per protegir-se dels soviètics, i ara tornen a servir, per protegir-se de l'exèrcit rus.

L'equip de TV3 ha pogut entrar en aquests búnquers i això és el que hi ha trobat:

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut