Rússia considerarà objectius militars tots els vaixells que vagin cap a ports d'Ucraïna

La mesura arriba dos dies després que Moscou trenqués l'acord que garantia l'exportació de cereals ucraïnesos a través del mar Negre

Redacció/AgènciesActualitzat

Rússia torna a passar a l'ofensiva. El Ministeri de Defensa rus ha advertit que, a partir d'ara, considerarà potencials objectius militars tots els vaixells que es dirigeixin a ports ucraïnesos a través del mar Negre. El motiu, al·lega, és que els concebrà com a possibles transportistes d'armes que donarien suport a l'exèrcit ucraïnès.

Concretament, en un comunicat Rússia ha dit que els països a qui corresponguin aquests vaixells "es consideraran involucrats en el conflicte d'Ucraïna del costat del règim de Kíiv".

"En relació amb la fi de la Iniciativa del Mar Negre i el tancament del corredor humanitari marítim, a partir de les 21.00 GMT, tots els vaixells en ruta als ports ucraïnesos en aigües del mar Negre seran considerats possibles portadors de carregament militar", ha assenyalat el ministeri de Defensa rus.

La decisió del Kremlin, que entrarà en vigor aquest dimecres a la nit, arriba dos dies després que Moscou trenqués l'acord que garantia l'exportació de cereals ucraïnesos a través del mar Negre, que comptava amb la mediació de Turquia i l'ONU.  

Vaixells carregats amb gra ucraïnès navegant pel mar Negre el novembre del 2022 (Reuters/Umit Bektas)

L'atac a Odessa ha destruït 60.000 tones de blat

Just després de donar per finalitzat aquest acord, Rússia va atacar amb míssils els ports d'Odessa i Mikolaiv. Fins ara, es calcula que l'atac, que ha destruït les sitges del port d'Odessa, ha fet perdre 60.000 tones de blat i ordi.

El ministre de Política Agrària i Alimentació d'Ucraïna, Mykola Solskyi, ha explicat que el gra atacat es trobava a l'espera de ser estibat en un vaixell de gran tonatge, que havia d'haver salpat ja feia 60 dies.

"Aquest és un atac terrorista, no contra Ucraïna, sinó contra el món sencer. La seva seguretat alimentària està novament en perill. La humanitat és ostatge d'un país terrorista que fa xantatge a tota la humanitat", ha afirmat el ministre ucraïnès.

També ha advertit que la destrucció de les sitges provocarà un augment del cost del gra i del preu d'aliments com la farina i la carn. A la vegada, ha dit que la destrucció de la infraestructura de Txornomorsk per les bombes russes portarà almenys un any de feina, segons els experts.

Malgrat que el Ministeri de Defensa rus no ho hagi reconegut, els bombardejos s'entenen com una represàlia per l'explosió de dilluns contra un pont de Crimea, la segona des de l'inici de la guerra.

El president rus, Vladímir Putin, va responsabilitzar a Kíiv de l'atac, que va causar dos morts, i va advertir que "Rússia respondrà sense falta".

Putin no assistirà a la cimera de Sud-àfrica

Mentre reforça l'amenaça militar a Ucraïna, Putin amplia el seu aïllament amb la decisió de no assistir a la cimera a Sud-àfrica amb els països del BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina, Sud-àfrica) pel seu temor de ser arrestat per crims de guerra.    

Concretament, el motiu de la decisió, suposadament adoptada de mutu acord amb Sud-àfrica, és l'ordre d'arrest emesa per la Cort Penal Internacional (CPI) contra Putin per la deportació d'infants ucraïnesos.

El president de Sud-àfrica, Cyril Ramphosa, ha admès que les autoritats sud-africanes no podrien garantir la seguretat del president rus. "El president Putin ha decidit participar en la cimera BRICS a través de videoconferència. Serà una participació en tota regla", ha explicat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Les limitacions per a Putin ja existien des d'abans, ja que 123 països han firmat l'Estatut de Roma, el tractat fundacional de la CPI, i una altra trentena l'han subscrit, malgrat que no l'han ratificat.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaVladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut