Rússia consolida posicions a Khàrkiv: què busca Putin revifant un front que estava adormit?
- TEMA:
- Ucraïna
Fa poc més d'un any, un equip de TV3 ens vam desplaçar al front nord de la guerra a Ucraïna. Les posicions ucraïneses estaven tranquil·les. Se sentia molt poca remor d'artilleria i els soldats que feien guàrdia a les trinxeres ens assenyalaven, des de dins d'un pou de tirador, els llocs on s'ubicaven les posicions russes.
Les línies dels dos exèrcits estaven molt a prop. "De nit, quan no hi ha cap soroll, sentim com parlen els russos", ens deia l'oficial que comandava la posició més avançada.
Feia tres mesos que l'exèrcit ucraïnès havia fet recular els russos fins a aquella posició que Rússia havia mantingut durant mig any. Per arribar-hi, vam travessar pobles i llogarrets devastats pels combats. I damunt un munt de runa, a la lluent cúpula esventrada d'una petita església ortodoxa... la bandera ucraïnesa onejava.
Ara, un any i uns mesos després, la situació no és la que preveien.
La informació és confusa, però sí que se sap --perquè ho diu Moscou i ho reconeix Kíiv-- que l'exèrcit de Rússia ha desfermat un contundent atac a la zona. El matí del dia 10, les tropes de Moscou van llançar un atac amb artilleria i blindats, amb la voluntat de trencar unes línies que durant un any i mig es van mantenir congelades.
Rússia assegura que ha ocupat ja deu petits poblets de la zona fronterera al nord-est de Khàrkiv. El govern ucraïnès ha ordenat l'evacuació d'una franja de terreny de fins a 10 quilòmetres de distància de la frontera russa en alguns trams del front.
El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat de "ferotges" els combats que es registren a la zona i Kíiv ha admès que s'ha hagut de replegar al front nord. I el cap de l'espionatge de Kíiv, Kirilo Budànov, assegura que les onades d'atacs russos se succeeixen
En les últimes hores n'hi ha hagut 8, mentre que dilluns en van ser 13 i diumenge, 22. Pel responsable de la intel·ligència ucraïnesa, això voldria dir que Moscou està temperant els atacs, al mateix temps que Ucraïna fa arribar tropes a la zona.
Els combats s'intensifiquen a la ciutat de Vovtxansk, que tenia 17.000 habitants abans de la guerra i està situada a 5 quilòmetres de la frontera russa. Les tropes de Moscou són als afores, segons la cartografia de guerra actualitzada que mostra liveuamap.com. Experts en estratègies de guerra estimen que sense el control de la ciutat, a Rússia li resultarà difícil avançar cap al sud.
Què busca el Kremlin amb la revifada del front de Khàrkiv?
Els moviments de Rússia han obert tota mena d'especulacions sobre els objectius de Moscou:
Una primera hipòtesi parla d'una operació de distracció. Rússia hauria activat un front adormit per atraure dotacions militars ucraïneses cap a la zona. Atesa l'escassedat d'efectius que pateix Ucraïna (el país s'ha vist obligat a modificar la regulació de les lleves per mantenir tropes al front), Kíiv només pot reforçar amb rapidesa una zona, si assumeix un cert desguarniment d'una altra.
Una segona possibilitat és que Moscou vulgui establir una "franja de seguretat" d'uns 10 quilòmetres a la seva frontera, per evitar les incursions i atacs com els que han sovintejat en alguns trams del front, amb ofensives obertes en algunes poblacions.
La destrucció sistemàtica d'infraestructures pels dinamiters de l'exèrcit rus abonarien aquesta teoria. El mateix president rus, Vladímir Putin, ha fet referència a la necessitat de Moscou de crear aquest cinturó, que deixaria fora de l'abast del territori rus algun tipus d'artilleria.
La web informativa russa Meduza, crítica amb el Kremlin i que s'ha vist obligada a treballar des de Letònia, assegura que alts oficials de l'exèrcit rus han mencionat també un pla de llarg abast --militar i polític-- que consistiria a fer caure la ciutat de Khàrkiv per, un cop sotmesa i conquerida, declarar la fi de "l'operació especial".
La "sorpresa" del nou ministre de Defensa rus
Ningú sap quin és l'objectiu del Kremlin ni del nou ministre de Defensa rus, Andrei Beloússov. De fet, els observadors russos de la guerra no es posen d'acord encara sobre els motius del relleu del veterà ministre de la guerra, Sergei Xoigú, un militar de carrera. Substituït ara per un economista, que no ha sortit de la vida civil i política i sense cap vinculació amb el món de la milícia del vell exèrcit roig.
Què busca Putin amb aquest canvi? Molts analistes pensen que el Kremlin, un cop fracassada l'operació militar de fa dos anys per sotmetre Ucraïna sencera, es planteja la guerra com una operació integral que va més enllà de la milícia i l'estratègia militar: un moviment de moviments que inclou tota l'estructura econòmica, productiva i financera de Rússia.
I el director d'aquesta monumental orquestra no pot ser un solista militar, sinó un multiinstrumentista capaç de fer sonar totes les seccions del país. La simfonia és complexa i la peça que toca és llarga. De fet, la partitura encara no té final.
Alguns dels bloguers que habitualment lloen el Kremlin parlen també d'un nomenament per evitar la corrupció. Abona aquesta teoria la detenció, aquest dilluns, del general Iuri Kuznets, el segon oficial en rang del Ministeri de Defensa, sota l'acusació "d'acceptar suborns de gran quantia". El mes passat va ser detingut el viceministre de Defensa, Timur Ivanov, també acusat d'haver acceptat un suborn de 10 milions de dòlars.
En aquesta tessitura, Ucraïna ha començat a rebre munició i armament finançats amb els 60.000 milions de dòlars aportats pels EUA després de mesos de dubtes.
La presència, per sorpresa, del secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, a Kíiv per "encarnar" l'arribada de l'ajuda, és una bona notícia per Volodímir Zelenski, que ha anul·lat la visita oficial que tenia prevista divendres a Espanya. El dirigent ucraïnès ha rebut també el compromís telefònic del president francès, Emmanuel Macron, que París enviarà noves remeses d'armes i munició.
Segons fonts diplomàtiques, el motiu és la situació complexa del seu país després de més de dos anys de guerra.
Li faran falta a Ucraïna, necessitada de tropes i també d'armes i munició. Més ara, quan Rússia aprofita la debilitat ucraïnesa per sacsejar el front. I quan el Kremlin posa la guerra en mans d'un gestor que, en lloc de moure un exèrcit, el que farà serà moure un país sencer i tots els seus ressorts per doblegar-ne un altre.
- ARXIVAT A:
- Ucraïna Volodímir Zelenski Rússia Vladímir Putin