Putin diu ara que si els països no li paguen el gas en rubles tallarà l'aixeta

Europa assegura que continuarà pagant el gas rus amb euros o dòlars, segons el canceller alemany, Olaf Scholz

RedaccióActualitzat

Nou gir en la disputa pel gas rus. Putin ha signat el decret que obligarà a partir de demà, divendres, els països "hostils" a pagar en rubles el subministrament de gas, com ja havia anunciat fa dies el Kremlin, tot i que aquest dimecres s'havia afirmat que la mesura es flexibilitzaria i es permetrien els pagaments en euros.

Putin ha estat taxatiu: assegura que si no es paga en rubles, s'aturaran tots els contractes, i que no estan disposats ni a fer caritat ni a regalar res.

Putin afirma que per pagar el gas s'hauran d'obrir comptes en bancs russos. L'ordre signada per Putin estableix un mecanisme perquè els compradors estrangers transfereixin moneda estrangera a un compte especial al banc Gazprom, que després enviaria rubles al comprador estranger per fer el pagament del gas.

Pot semblar, d'entrada, una exigència simbòlica, perquè els europeus continuen pagant tal com marquen els contractes, i Rússia pot dir que han passat per l'adreçador i fan servir moneda local. Aquest sistema apuntala encara més el valor del ruble, que en els últims dies ja ha anat recuperant tot el que va perdre amb l'inici de la guerra.

Sigui com sigui, hi ha marge per esbrinar què passarà, perquè els pagaments d'alguns dels principals contractes toquen a mitjans d'abril i maig. Un senyal de certa calma és que aquest dijous el preu del gas pràcticament no s'ha mogut i segurament s'hauria disparat davant la perspectiva de talls imminents. 

No obstant això, tant el president com el seu principal portaveu, Dmitri Peskov, han insistit que Moscou continua disposat a complir en matèria de subministrament i preus. "No hi haurà canvis per als receptors de gas rus que paguin", ha dit Peskov.

D'altra banda, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha dit que els països europeus seguiran pagant en euros i en dòlars "com està escrit en els contractes". 

Fa pocs dies els països que formen el G7 s'havien plantat i havien afirmat que no pagarien en rubles, ja que això suposava un trencament del contracte que tenien. 

Després de la reunió amb Scholz​

L'anunci d'aquest dijous arriba després d'una conversa de Vladímir Putin amb Olaf Scholz, a qui hauria taslladat que "els pagaments d'Europa el mes vinent continuaran sent amb euros i es transferiran, com és habitual, al banc Gazprom, que no està afectat per les sancions", segons ha dit el portaveu del govern alemany, Steffen Hebestreit. Aleshores, el banc convertiria els pagaments en rubles, afirma Hebestreit citant Putin.

Olaf Scholz li hauria demanat la informació per escrit, per "entendre millor el procediment". El portaveu alemany havia explicat que Scholz continuava compromès amb l'acord del G7 segons el qual el subministrament d'energia de Rússia només es pagarà amb euros o dòlars nord-americans.

Alemanya rep de Rússia aproximadament la meitat del gas i un terç del petroli que consumeix. Per això s'està preparant per si Putin tanca l'aixeta. El govern alemany ha engegat la primera fase del pla d'emergència de gas. Una mesura per si l'escalada amb Rússia anés a més, perquè el país estigués preparat legalment per racionar el subministrament.

De moment només suposa controlar diàriament els estocs, però en última instància es podria obligar a aturar algunes indústries per assegurar el subministrament de les llars.

Diposits amb reserves de gas al nord d'Alemanya
Dipòsits amb reserves de gas al nord d'Alemanya (Reuters/Focke Strangmann)

Aquest mateix dimecres, el Kremlin havia informat que Putin havia dit a Scholz i al primer ministre italià, Mario Draghi, els motius pels quals havien decidit cobrar el gas amb rubles. Rússia hauria assegurat que la mesura no afectaria els contractes amb companyies europees.

"El canvi del mecanisme de pagaments s'implementa perquè, violant les normes del dret internacional, els països membres de la UE van congelar les reserves en divises del Banc de Rússia."

Segons el mateix Kremlin, Putin va assegurar al líder alemany que aquesta decisió "no empitjorarà les condicions establertes en els contractes amb les companyies europees importadores de gas rus".


Itàlia, dels més afectats si Putin tanca l'aixeta

Itàlia és un dels països que ho podrien passar pitjor si Rússia tanca l'aixeta. Draghi, ha dit aquest dijous que creu que això no passarà, però també admet que cal buscar alternatives.

"Cal fer estudis previs de totes les hipòtesis que comporten inversions estructurals tan importants. Ara bé, hi podem comptar, en el cas d'una eventual crisi del gas avui? Doncs no, perquè són inversions a molts anys vista"
 

Tenint en compte que el port de Barcelona és el principal punt del Mediterrani per emmagatzemar el gas que arriba en vaixell, des d'Itàlia ja s'ha apuntat la possibilitat d'establir una connexió amb Gènova. D'entrada, amb vaixells petits i, si cal, via gasoducte. Mario Draghi diu que tot s'ha d'estudiar, però també avisa que el gasoducte és una inversió a molt llarg termini. 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaEnergiaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut