Rússia crearà 12 bases militars noves a la frontera amb Finlàndia i li talla el gas
Són mesures de resposta a la petició d'aquest país per entrar a l'OTAN
Rússia ha anunciat aquest divendres que desplegarà 12 noves "unitats militars de defensa" al llarg dels més de 1.300 quilòmetres de frontera que comparteix amb Finlàndia.
Ho ha dit el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, en una reunió de la junta executiva del seu ministeri que s'ha transmès en directe per la televisió pública, i ho ha relacionat amb l'ampliació de l'OTAN:
"Els nostres veïns més pròxims, Finlàndia i Suècia, han demanat afegir-se a l'OTAN. Per tant, la tensió continua creixent a l'àrea de responsabilitat del Districte Militar Occidental."
Xoigú ha afegit que el nou desplegament, previst per abans que acabi l'any, forma part de les "contramesures adequades" per millorar la defensa del país.
Tot plegat s'ha interpretat com una conseqüència directa de la petició per entrar a l'OTAN, que Finlàndia i Suècia han oficialitzat aquest dimecres, després de setmanes de debat i negociacions als dos països per prendre la decisió.
Denuncia l'activitat de l'OTAN
En l'exposició que ha fet a la junta executiva, ha detallat el que ha considerat "un augment de les amenaces militars a prop de les fronteres russes".
Segons ha dit, els vaixells dels EUA amb míssils guiats estan fent "visites sistemàtiques" al mar Bàltic, a prop de l'enclavament rus de Kaliningrad, entrant a la zona de "llançament potencial".
També ha dit que s'han multiplicat per 15 els vols d'avions militars dels EUA a Europa, i que aquest país i l'OTAN estan augmentant els entrenaments a prop de les fronteres russes.
Xoigú ha destacat que el seu exèrcit rebrà d'aquí poc més drons estratègics, aparells que, segons ha dit, han fet més de 25.000 hores de vol durant la invasió d'Ucraïna.
Aquest dissabte tallen el gas
D'altra banda, l'empresa gasística finlandesa Gasum ha confirmat que aquest dissabte que han deixat de rebre gas de Rússia per la negativa a pagar-lo en rubles.
El president de Gasum, Mika Wiljanen, ha dit aquest divendres, després de rebre l'avís del tall de l'empresa gasista russa Gazprom, que estan preparats per afrontar la situació.
Segons l'empresa, el gas, que representa només un 5% de l'energia consumida a Finlàndia, continuarà arribant a través del gasoducte Balticonnector, que connecta el país amb Estònia.
Gas gratis, no
Abans de l'anunci el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, havia dit durant la roda de premsa diària que no se subministraria gas a Finlàndia "gratis".
Gasum ja havia avançat durant la setmana en un comunicat que no acceptava pagar en rubles, i que demanaria un arbitratge per intentar resoldre el conflicte:
"Gasum no accepta l'exigència de Gazprom Export de canviar els pagaments a rubles i per tant no pagarà les importacions en rubles o de la manera proposada per Gazprom."
Rússia ja va tallar el subministrament d'electricitat a Finlàndia fa una setmana, també amb l'argument que aquest país no l'estava pagant en rubles.
Temen una crisi migratòria
D'altra banda, l'escalada amb Rússia també ha fet que Finlàndia engegui preparatius per a una possible crisi migratòria a les fronteres, instigada pel govern de Rússia.
El Ministeri de l'Interior finlandès està impulsant reformes legislatives que li permetin gestionar l'arribada massiva de refugiats i evitar la saturació del sistema d'acollida:
"Amb una legislació clara i els poders suficients perquè les autoritats actuïn de forma preventiva i eficaç en cas de pertorbacions, podem preparar-nos per a un atac híbrid que instrumentalitzi la immigració."
Les reformes contemplen prohibir el dret a estar i circular a prop de la frontera si cal, i concentrar les sol·licituds d'asil en uns quants punts de la frontera, i tancar aquesta possibilitat a la resta.
També construir tanques i altres tipus de barreres en alguns punts dels més de 1.300 quilòmetres de frontera que Finlàndia té amb Rússia.