Rússia deixa l'illa de les Serps: gest de bona voluntat o massa difícil de mantenir?
El petit illot, ubicat al mar Negre, a 45 quilòmetres de Romania, és un punt geoestratègic conquerit per l'exèrcit rus només començar la guerra i que les tropes ucraïneses han estat atacant per recuperar-lo durant quatre mesos
Rússia va abandonar l'illa de les Serps aquest dijous com a "gest de bona voluntat", per demostrar que no vol obstruir les exportacions ucraïneses de cereals. Però, des de Kíiv, en desconfien. Qüestionen els arguments del Kremlin perquè, diuen, l'exèrcit rus continua bombardejant-los els magatzems de gra.
Els analistes, per la seva part, parlen d'un moviment merament tàctic de Rússia en relació amb la geoestratègia que es compassa amb el transcurs de la guerra i que té l'objectiu d'obstruir la sortida al mar d'Ucraïna.
Una sortida que les tropes russes han anat retallant. L'illa de les Serps, un illot de 662 metres de longitud al mar Negre, a uns 45 quilòmetres de la frontera romanesa, va ser atacat per la marina russa tan bon punt va esclatar la guerra, el 24 de febrer.
La Federació Russa el va fer seu amb relativa facilitat i ha patit per conservar-lo. Però, ara, després de quatre mesos de constants bombardejos de l'exèrcit ucraïnès, l'ha abandonat.
La batalla per controlar-lo, però, va estar lligada a un episodi èpic. Inicialment, 13 soldats ucraïnesos de guàrdia van resistir al bombardeig naval i aeri i es van negar a rendir-se.
Responent a les comunicacions que els arribaven des d'un cuirassat rus que un dels soldats va emetre a través d'internet, van dir per ràdio: "vaixell de guerra rus, ves a la merda"
Inicialment els resistents es van donar per morts, però quatre dies més tard, es va revelar que estaven vius, però empresonats, motiu pel qual Volodímir Zelenski va anunciar que serien condecorats com a herois del país per la seva resistència i coratge.
Punt calent i difícil de defensar
Des de l'inici de la guerra, l'estratègic emplaçament ha estat exposat a atacs des de tots els flancs, amb llançaments de míssils des de la costa. Els pocs efectius que s'hi puguin instal·lar, ucraïnesos o russos, tenen molts problemes per defensar-lo.
A l'abril, amb l'enfonsament del Moskva, el vaixell insígnia de la marina russa al nord-oest del mar Negre, les tropes enviades per Putin van quedar debilitades.
Des d'aquell moment, retenir l'illa de les Serps es va complicar molt, ja que quedava molt lluny de les seves principals bases navals russes al mar Negre, però Ucraïna tampoc disposava de prou múscul per atacar l'illot i reinstal·lar-s'hi.
Tots dos bàndols, segons els analistes, han arribat a la conclusió que no té cap sentit desplegar-hi tropes i armes perquè queden exposades a envestides constants de tot tipus d'artilleria i munició d'última generació.
Control naval al mar Negre
Això no treu que, mentre ha estat en mans russes, hagi contribuït a bloquejar el pas per la zona i reforçar l'atac a Odessa, l'últim gran objectiu del Kremlin.
El control rus de l'illot, alhora, també augmentava la tensió amb l'OTAN, per la proximitat a Romania, estat membre de l'aliança, i a l'important hub de port de Constanta, el més gran del país, així com el trànsit naval a la desembocadura del riu Danubi.
L'estira-i-arronsa pel control del petit illot és, asseguren alguns experts, un capítol més del gran pla de guerra orquestrat des del Kremlin. I és que la campanya militar liderada per Vladímir Putin ha anat estrenyent l'accés ucraïnès al mar.
Un cop controlada la península de Crimea i el Donbass, les tropes han progressat de l'est cap al centre i l'oest del país. De mica en mica, tot i la resistència ucraïnesa, han anat caient la ciutat de Mikolaiv, l'enclavament portuari de Kherson i, finalment, Mariúpol.
La recuperació de l'illa de les Serps per part d'Ucraïna és una petita victòria que no sembla que acabi tenint massa repercussió en el transcurs de la guerra.