El president de Rússia, Vladímir Putin, fa una setmana en un acte a prop de Moscou (Reuters)

Rússia acusa Ucraïna d'atacar amb drons el Kremlin amb l'objectiu d'atemptar contra Putin

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit des de Finlàndia que el seu país no està darrere el suposat atac contra el Kremlin

RedaccióActualitzat

La presidència de Rússia ha acusat els Estats Units i Ucraïna d'intentar un atac contra la seva seu a Moscou, el Kremlin, amb l'objectiu d'atemptar contra el president rus Vladímir Putin

Primer, aquest dimecres, en va fer responsable Kíiv. Ara, aquest dijous, ha considerat que Washington és qui ha instigat el presumpte atac.

"Els esforços de Kíiv i de Washington per negar qualsevol responsabilitat són totalment ridículs. Les decisions sobre aquest atac no s'han pres a Kíiv, sinó a Washington. Kíiv fa el que li demanen", ha afirmat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Segons han afirmat fonts del seu govern a l'agència Interfax, aquest dimarts a la nit dos drons que es dirigien al Kremlin van ser destruïts, i les restes van caure al recinte de la seu del govern.

Ho ha confirmat el govern de Rússia en un comunicat penjat a la pàgina web:

"Aquesta nit el règim de Kíiv ha intentat atacar amb vehicles aeris no tripulats la residència del president de la Federació Russa."

"Com a resultat de les accions oportunes preses pels serveis militars i especials que utilitzen sistemes de lluita radioelectrònica, els dispositius han estat inutilitzats."


"Un atemptat contra la vida del president"

En el comunicat es qualifica l'acció com "un atac terrorista planificat" contra Putin:

"Un atemptat contra la vida del president de la Federació Russa, perpetrat poc abans del Dia de la Victòria i de la desfilada del 9 de maig, a la qual hi ha prevista l'assistència de convidats."

De moment, només el president del Kirguizistan, Sadyr Japarov, ha confirmat que assistirà als actes. El govern rus ha afegit que es reserva "el dret de prendre mesures de represàlia on i quan ho consideri oportú".


Ucraïna atribueix l'atac a "les forces de resistència locals"

Ucraïna ha rebutjat estar darrere de l'atac. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat des de Finlàndia que ells no han atacat Putin o Moscou:

"Lluitem al nostre territori i defensem els nostres pobles i ciutats. No tenim prou armes per fer-ho. No podem fer servir les armes en qualsevol lloc. Això és el nostre dèficit. No hem atacat Putin. Deixem que siguin els tribunals els que el jutgin."


Mikhailo Podoliak, assessor del president Zelenski, ha atribuït l'acció dels drons a possibles "activitats guerrilleres". Podoliak ho ha dit a Twitter, i ha afirmat que "Ucraïna fa una guerra exclusivament defensiva" i no ataca objectius a Rússia, i que "el clan de Putin" està perdent el control del país:

"L'aparició de vehicles aeris no tripulats no identificats a les instal·lacions energètiques o al territori del Kremlin només pot indicar activitats guerrilleres de les forces de resistència locals."


Apareixen vídeos que mostren el suposat atac

Segons l'agència de notícies RIA, Putin no era al Kremlin durant el suposat atac, i aquest dimecres és fora de Moscou, a la residència oficial que té a Novo-Ogariovo.

Per les xarxes socials russes han circulat vídeos no verificats que mostren un aparell petit acostant-se al recinte del Kremlin que és destruït a sobre de la cúpula del Senat, i una fumera sortint del darrere del palau principal. 

Moscou prohibeix el vol de drons sobre la ciutat

Després de fer-se públic el suposat atac, l'Ajuntament de Moscou ha anunciat que prohibeix que volin drons per sobre de la ciutat:

"Hem pres la decisió de prohibir a partir d'avui els drons a Moscou, per evitar l'ús no autoritzat de vehicles aeris no tripulats, perquè obstaculitzaria la feina dels serveis de seguretat."

Ho ha dit el regidor Serguei Sobinian just després que el Kremlin hagi acusat Ucraïna d'haver intentat atemptar contra Putin.

 

 

Anar al contingut