Rússia diu que centrarà l'atac al Donbass mentre Ucraïna assegura que recupera terreny

L'exèrcit ucraïnès hauria guanyat terreny als russos al voltant de Kíiv, però la zona sud de Mariúpol està envoltada per les tropes invasores
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Els fronts de la guerra a Ucraïna estan força estables des de fa dies. En alguns casos, sobretot al nord del país, seria l'exèrcit ucraïnès el que estaria fent retrocedir el rus, que no podria avançar segons el ritme previst.

Les tropes ucraïneses haurien aconseguit reconquerir territoris amb un cert èxit i la resta de punts del front estan pràcticament congelats.

Almenys això és el que recull aquest divendres el Ministeri de Defensa del Regne Unit, que ha afirmat que l'exèrcit d'Ucraïna ha aconseguit allunyar els soldats fins a 35 km a l'est de la capital, Kíiv, d'on fa setmanes que els russos són a les portes.

 

Per contra, l'exèrcit rus assegura que a poc a poc guanya territori al Donbass, en la seva estratègia per consolidar un corredor des de Donetsk fins a Odessa.

Vladímir Putin considera que s'ha arribat al final d'una primera fase del conflicte i Sergei Rudskoi, cap d'Operacions de l'Estat Major de les Forces Armades, diu que ara es focalitzarà l'atac a l'est d'Ucraïna.

Moscou afirma també que ha llançat dos míssils que haurien impactat en una unitat militar ucraïnesa al sud del país, a prop de Dnipró.

I afegeix que míssils de creuer amb base al mar també haurien destruït el dipòsit militar de combustible més gran d'Ucraïna. La instal·lació, a uns 200 km al sud-oest de Kíiv, abastia les tropes ucraïneses que operen a la zona.
 

Fugida de la població per deixa via lliure al "contraatac"

L'alcalde d'una població propera a Kíiv ha dit a l'agència Reuters que desenes de milers de ciutadans estaven marxant de casa seva en resposta a una crida del govern per evitar víctimes civils en els enfrontaments vinculats al "contraatac" ucraïnès.

La capital, doncs, resisteix, mentre observa com els russos miren de bloquejar-la atacant des de la dreta del riu Dniéper.

A l'altre costat de Kíiv les tropes ucraïneses haurien intentat envoltar les russes que són als suburbis d'Irpín, Butxa i Hostómel, poblacions molt castigades pels bombardejos de les últimes setmanes.


Rússia no controla ciutats importants

El cert és que un mes després del començament de la invasió, Rússia no ha aconseguit encara ocupar de debò cap ciutat important, cosa que es considera un fracàs de l'estratègia de Vladímir Putin.

Però es calcula que l'ofensiva russa, amb bombardejos a distància a capitals com Kíiv, Khàrkiv o Mariúpol, ha obligat a marxar de casa a més de 10 milions de persones, una quarta part de la població d'Ucraïna.

El rastre de destrucció dels bombardejos a Khàrkiv (Reuters/Thomas Peter)

Els moviments de tropes els segueix en detall Liveuamap, un web de periodistes i informàtics ucraïnesos fan un seguiment sobre el mapa dels conflictes bèl·lics.

Es va fundar el 2014, quan va esclatar el conflicte a Donetsk i Lugansk, i ara localitza i situa cada ofensiva. En les últimes hores, ha recollit diversos atacs, com aquest a Khàrkiv, una ciutat que no tira la tovallola tot i els continus bombardejos contra infraestructures civils.

 

Situació dramàtica a Mariúpol

A l'altra banda hi ha la ciutat més assetjada, Mariúpol, la que viu la situació més dramàtica. L'Ajuntament ha facilitat la primera xifra aproximada de víctimes, 300 morts, com a conseqüència de l'atac que va arrasar el Teatre Dramàtic, on es refugiaven centenars de persones.

La lluita pel control de la ciutat es fa carrer per carrer. De fet, el mateix edifici del consistori ja estaria en mans de tropes prorusses.

Mariúpol està envoltada de tropes russes: des del nord les provinents de Donetsk i Lugansk, i des del sud, les de Crimea.

El setge impedeix que arribi ajut del Programa Mundial d'Aliments. El bàndol prorús sí que n'estaria repartint però, per a molts, arriba tard. És el cas del marit de l'Alexandra, una veïna de la ciutat:

"El meu marit no se n'ha sortit. Tenia diabetis. L'escassetat de menjar dels darrers dies el va fer entrar en coma i va morir. Si li hagués arribat l'ajut, ara seria viu."

Mikolaiv ha estat bombardejada però resisteix i està frenant l'atac sobre Odessa (Reuters/Nacho Doce)

Al sud-oest, la ciutat de Mikolaiv està aconseguint resistir l'avanç de l'exèrcit rus.

És una ciutat estratègica, perquè és l'últim enclavament abans de la gran capital portuària, Odessa. Aquesta és la principal sortida d'Ucraïna al mar Negre i fa dies que es prepara per a l'arribada de les tropes russes.

Mikolaiv està a tocar de la zona sota control rus i hi ha un rastre evident de l'ofensiva russa, que l'ha bombardejat intensament mitjançant l'aviació. Ara sembla que el front ha reculat, que Mikolaiv resisteix l'embat i que contribueix a frenar una ofensiva contra Odessa.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Volodímir Zelenski Vladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut