Tropes russos a la ciutat de Mariúpol, clau per controlar el camí fins a Crimea
Tropes russos a la ciutat de Mariúpol, clau per controlar el camí fins a Crimea (Reuters/Alexander Ermochenko)

Rússia dona per acabada la primera fase de la invasió i vol ara controlar el Donbass

Les Nacions Unides calculen que més de 1.000 civils han perdut la vida a Mariúpol i uns 1.600 han quedat ferits

RedaccióActualitzat

El conflicte bèl·lic a Ucraïna arriba al dia 31 i canvia d'estadi. Rússia ha anunciat que ara centra el seus esforços a ocupar tota la regió del Donbass. Després que la seva ofensiva s'hagi estancat, el Ministeri de Defensa rus dona gairebé per acabada la primera fase de la guerra.

El Kremlin ha donat xifres de baixes després de gairebé tres setmanes sense fer-ho: 1.300 morts i més de 4.000 ferits. Una xifra que Ucraïna eleva a 16.000 morts russos.

Els separatistes prorussos ja haurien conquerit quasi tota la regió de Lugansk i la meitat de la de Donetsk, segons fons russes.

Aquest és l'avanç aconseguit per les tropes russes en un mes de guerra:

 

El bloqueig de l'avanç rus en diversos fronts arreu del territori podria haver precipitat aquesta decisió, tot i que encara queden molts interrogants. Un és saber si el Kremlin renuncia a ocupar la capital, Kíiv, on els combatents ucraïnesos han aconseguit aturar l'excèrcit rus.

Per Moscou, el motiu del canvi en els objectius és que el potencial de l'exèrcit ucraïnès s'ha reduït. Però fonts de la intel·ligència dels Estats Units parlen d'una ineficàcia del 60% en la precisió dels míssils russos. I sobre el terreny, la resistència ucraïnesa té la moral molt alta.


Mariúpol, ciutat devastada

L'exèrcit rus sí que ha aconseguit obrir un corredor entre el Donbass i la península de Crimea. En aquest espai és clau la ciutat de Mariúpol, que encara no està del tot sota control rus. 

Mariúpol és la ciutat més devastada pels bombardejos. Les Nacions Unides calculen que més de 1.000 civils hi han perdut la vida i uns 1.600 hi han quedat ferits. Al Teatre Dramàtic, bombardejat quan servia de refugi, hi ha almenys 300 morts, segons l'Ajuntament de la ciutat.

I malgrat tot, milers de ciutadans hi continuen malvivint, entre la runa i amagats en soterranis, i han hagut d'enterrar les víctimes de forma improvisada al voltant dels edificis destruïts.

Aquestes són les imatges que ens arriben de la destrucció de Mariúpol:


L'ajuda humanitària hi arriba de forma escassa i no tothom hi pot accedir. També és difícil entrar i sortir de la ciutat. I el futur no fa preveure cap millora perquè Rússia ha anunciat que centrarà els seus esforços militars en aquesta zona del Donbass.

El president ucraïnès ha fet balanç dels evacuats de Mariúpol d'aquesta setmana i ha assegurat que més de 26.000 persones han sortit de la ciutat. Arreu del país s'han habilitat 18 passadissos humanitaris, per on s'han evacuat més de 37.000 persones.


Vaixell enfonsat a Berdiansk

En aquest corredor, unes imatges de satèl·lit mostren un vaixell de guerra rus enfonsat al port de Berdiansk, al sud-est d'Ucraïna. Es tracta d'una nau de desembarcament que va ser atacada aquest dijous per l'armada ucraïnesa.

Un vaixell enfonsat al port de Berdiansk (Maxar Technologies)

La població de Berdiansk, al mar d'Azov, a 80 quilòmetres de Mariúpol, està ocupada per les forces militars russes. 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut