Un dofí (Pixabay)
Un dofí (Pixabay)

Rússia estaria fent servir dofins militars per defensar la base naval del Mar Negre

Imatges per satèl·lit de l'Institut Naval dels Estats Units han permès veure al mar Negre dofins entrenats militarment. Els mamífers haurien estat desplegats per Rússia per protegir la seva flota de Sevastopol, al mar Negre, aprofitant la capacitat dels mamífers per localitzar objectes submarins. D'acord amb l'institut nord-americà, la marina russa hauria desplaçat a la base dues gàbies de dofins, coincidint amb l'inici de la invasió d'Ucraïna.

La base naval de Sevastopol, situada a l'extrem sud de Crimea, és crucial per a l'exèrcit rus. Segons l'Institut Naval dels Estats Units, molts dels vaixells ancorats allà són potencialment vulnerables a atacs submarins.

No és la primera vegada que Rússia entrena dofins amb finalitats militars. De fet, en altres ocasions ja n'ha utilitzat per recuperar objectes o dissuadir bussejadors enemics. Imatges per satèl·lit del 2018 van revelar que Rússia ja hauria desplegat dofins a la costa de Síria durant la guerra.

Ucraïna també va entrenar dofins a Sevastopol dins d'un projecte soviètic que es va abandonar als anys 90. La marina va recuperar el projecte el 2012, però els mamífers van caure en mans russes després de la invasió de Crimea el 2014. Ucraïna va exigir sense èxit el retorn dels animals i Moscou va planificar ampliar el projecte. Des d'aleshores, els russos han desenvolupat nous dispositius que converteixen la detecció sonora d'objectius per part dels dofins en un senyal per al monitor dels operadors.

Durant la Guerra Freda, tant els Estats Units com la Unió Soviètica van desenvolupar l'ús de dofins. La seva capacitat d'ecolocalització els permet detectar objectes submarins com ara mines.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut