Tbilisi

Rússia estén els atacs a Geòrgia mentre els EUA asseguren que l'agressió no quedarà impune

El conflicte entre Rússia i Geòrgia per Ossètia del Sud ha pujat de to. Moscou ha acusat Tbilisi de cometre un autèntic genocidi i ha ignorat la declaració d'alto el foc georgiana. Mentrestant, han continuat els bombardejos. Segons les autoritats d'Ossètia del Sud, l'exèrcit georgià ha atacat la seva capital i ha deixat almenys tres soldats russos morts i divuit ferits. Paral·lelament, Rússia ha bombardejat les instal·lacions militars a prop de Tbilisi i ha reforçat la presència militar a Abkhàzia. Les crides internacionals al cessament de les hostilitats i a una sortida negociada del conflicte continuen. George Bush ha qualificat la resposta russa de "violència inacceptable" i el vicepresident nord-americà, Dick Cheney, ha assegurat que l'agressió russa no ha de quedar impune.

Actualitzat

Rússia no abaixa la guàrdia davant de la declaració d'alto el foc unilateral de Geòrgia i a la crida per iniciar converses. Moscou ha denunciat que els georgians només s'han retirat de la capital osseta i ha acusat Tbilisi de cometre un autèntic genocidi així com d'ignorar la declaració d'alto el foc georgiana.

En les últimes hores han continuat els bombardejos d'un cantó i de l'altre. Segons les autoritats d'Ossètia del Sud, l'exèrcit georgià ha atacat Tskhinvali, la capital de la república autroproclamada independent. Hi ha almenys tres soldats russos morts i divuit ferits.

Paral·lelament, Rússia ha bombardejat les instal·lacions militars a prop de Tbilisi i ha reforçat la seva presència militar a Abkhàzia amb el desplegament de 9.000 paracaigudistes i 350 blindats. I és que hi ha rumors que els abkhazos s'estarien preparant per llançar una ofensiva contra les forces georgianes al congost de Kodori, una zona habitada per georgians que ocupa el 15% del territori abkhà.


El conflicte persisteix i s'estén

Després de quatre dies d'enfrontaments, el paisatge a la capital osseta és desolador. Centenars de víctimes civils i milers de refugiats i desplaçats. La runa cobreix una ciutat deserta on almenys 2.000 persones han mort, la majoria civils, i la resta s'han escapat dels bombardejos buscant refugi. Rússia admet tenir sota control Tskhinvali però assegura que les tropes georgianes es mantenen en territori d'Ossètia i continuen disparant, fins i tot amb armes pesants. La situació, doncs, es manté tensa i no només a Ossètia.

Mentrestant, a Tbilisi centenars de persones van sortir als carrers una nit més per denunciar l'ocupació de Rússia. La marxa va transcórrer pacíficament i va acabar davant de l'ambaixada russa i les oficines de les Nacions Unides.

EUA puja de to l'amenaça

Les crides internacionals al cessament de les hostilitats i a una sortida negociada del conflicte són cada vegada més altes i, fins i tot, amenaçadores. Aquesta matinada, George Bush ha qualificat la resposta russa de "violència inacceptable" i de "resposta desproporcionada de Rússia". A més, el president nord-americà ha condemnat "de manera contundent" el bombardeig a Ossètia del Sud.

Hores abans, el vicepresident nord-americà, Dick Cheney, ha assegurat que l'agressió russa no ha de quedar impune i ha advertit: "tindrà greus cosneqüències en les seves relacions amb els EUA".

Mentrestant, la delegació de la Unió Europea, els Estats Units i l'OSCE ja està negociant sobre el terreny una sortida a la crisi, i durant la seva trobada amb el govern de Geòrgia d'aquest cap de setmana va deixar clar el seu suport a la integritat territorial del país.

També arribava aquest diumenge a la nit a la capital georgiana el cap de la diplomàcia francesa, Bernard Kouchner, per unir-se als esforços d'acostar posicions. Per la seva part, el president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, es comunicava per telèfon amb els presidents rus i georgià per transmetre'ls la posició comunitària.

La UE aposta per la fi de les hostilitats

La Unió Europea creu necessari que la sortida de la crisi passi per la fi immediata de les hostilitats, la retirada de les tropes a les seves posicions anteriors i el respecte a la sobirania i la integritat territorial de Geòrgia. Uns punts amb què coincideix Washington, que adverteix que si no és així les seves relacions amb Moscou es veuran perjudicades.

Finalment, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va tornar-se a reunir d'urgència per quart dia consecutiu i sense aconseguir arribar tampoc a una declaració conjunta que demani el cessament de les hostilitats. En la sessió es van sentir dures acusaciones entre els Estats Units i Rússia. L'ambaixador dels Estats Units a l'ONU, Zalmay Khalilzad, va demanar a Rússia que considerés atentament les implicacions de la seva agressió contra l'estat sobirà i democràtic de Geòrgia. "Les realcions de Rússia amb els Estats Units i altres estats de la comunitat internacional podrien veure's afectades pels seus atacs continuats a Geòrgia", va advertir Khalilzad. A més, va arribar a acusar Rússia d'oposar-se a un alto el foc perquè el seu objectiu últim és un canvi de règim a Geòrgia.

L'ambaixador rus va titllar aquestes acusacions de pura invenció nord-americana i va recordar les intervencions militars dels Estats Units a l'Iraq i l'Afganistan.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut