Rússia estreny el cercle a Mariúpol, ciutat estratègica del sud i ataca l'oest de Kíiv
La portuària Mariúpol, amb sortida al mar d'Azov, està vivint una escalada en l'ofensiva per part de l'exèrcit rus amb el suport de les mílicies de l'autoproclamada República de Donetsk
En el novè dia de la invasió de Rússia, els combats s'intensifiquen al sud, al nord i a l'est d'Ucraïna. Al sud, l'objectiu és controlar el Mar Negre per raons logístiques i estratègiques, Una de les ciutats on s'estan produint els enfrontaments més intensos és la de Mariúpol, que estaria encerclada per l'exèrcit rus amb el suport de les milícies de l'autoproclamada República de Donetsk que lidera Denís Puixilin. Tot i així, de moment, segons un conseller de la presidència, la ciutat es manté sota control d'Ucraïna.
Fa prop de dos dies que l'alcalde d'aquesta ciutat denuncia que s'ha tallat el subministrament de llum i aigua i que l'exèrcit de Putin està impedint l'evacuació de ferits i de civils que volen fugir del conflicte. Mariúpol, estratègica pel seu important port, que té sortida al mar d'Azov, podria ser la següent ciutat ucraïnesa a caure sota el control de l'exèrcit rus, després de la caiguda de Kherson.
No gaire lluny de l'ocupada Kherson, les tropes russes han entrat per primer cop aquest divendres a la ciutat de Mikolaiv, segons informa el governador local, Vitali Kim, en un vídeo publicat a les xarxes socials:
"Hi ha combats en diversos indrets de la ciutat. No ens hem de posar nerviosos"
A Odessa, a tocar del mar Negre, el temor a un possible assalt amfibi rus fa que milers d'habitants intentin abandonar amb tren la ciutat. També hi ha qui prefereix esperar que s'organitzin els corredors humanitaris i mentrestant s'organitzen per muntar barricades antitanc per si també hi ha ofensiva per terra replicant la idea del setge que s'està vivint a Mariúpol. Zakhar Povdysh, un capataç d'obra d'Odessa ho té molt clar:
"Quan les ciutats properes van començar a cremar i a tacar-nos de sang, els ucraïnesos ens vam encendre. Com a constructors no sabem lluitar, però podem ser útils."
Entre el nord i l'est, Khàrkiv, la segona ciutat del país, i Txerníhiv són escenaris també de combats. Quan hi ha una pausa entre bombardejos i atacs aeris, els veïns s'organitzen en grups de voluntariat per sortir al carrer per donar un cop de mà als possibles ferits i visiten la gent gran que viu el conflicte sola a casa seva.
Khàrkiv i Txerníhiv són objectius prioritaris per a Rússia, mentre es prepara un eventual atac definitiu contra la capital, Kíiv.
Les informacions sobre els diferents fronts són confuses perquè tots dos costats quantifiquen xifres de baixes contradictòries. Rússia manté el discurs que les seves tropes continuen avançant i prenent el control des del sud i l'est i des del nord, amb el suport de Bielorússia, mentre que Ucraïna, per la seva banda, s'esforça a desmentir aquestes informacions.
La situació a Kíiv
La defensa nord-americana, basant-se en anàlisis d'imatges per satèl·lit, assegura que la columna militar de grans dimensions que ja fa uns dies que es dirigeix cap a la capital, Kíiv, té problemes per continuar avançant i ho atribueix a problemes logístics. L'estimació és que serien uns 15.000 soldats russos els que s'estarien preparant per entrar a la capital.
Mentrestant Kíiv ha viscut una altra nit d'insomni amb diverses explosions en alguns dels seus barris més cèntrics i en zones residencials dels afores. Les alarmes antiaèries de la ciutat han sonat de matinada.
A Borodyanka, una ciutat residencial a una seixantena de quilòmetres de la capital ucraïnesa, ha estat l'escenari d'un dels combats més intensos en les últimes hores. Una mica més a prop de Kíiv, a Hatne, durant aquest dijous, un atac aeri va sorprendre els seus veïns comprant o al carrer. Moltes llars han quedat reduïdes a cendres.
Aquest divendres a primera hora del matí, l'exèrcit rus, ha atacat la ciutat de Jitómir, a l'oest Kíiv. El seu alcalde, Serguei Sukhomlin, ha publicat un vídeo al canal oficial d'informació del govern ucraïnès a Telegram on denuncia nous bombardejos contra diferents edificis civils de la ciutat, entre els quals hi ha una escola.
Atac contra la planta nuclear més gran d'Europa
De matinada, un atac rus ha causat un incendi a la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, que podria haver causat un desastre "10 cops pitjor que Txernòbil", segons ha alertat el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba.
La part que ha cremat és un edifici auxiliar i l'incendi s'ha pogut extingir sense que afectés cap dels reactors ni es lamentés cap víctima, segons els serveis d'informació del govern ucraïnès. Segons les autoritats locals, l'exèrcit rus ha pres el control de la ciutat.
Dimarts que ve, tercera ronda de converses entre Rússia i Ucraïna
Aquest dijous, la segona ronda de converses de pau a Bielorússia va acabar amb un acord de mínims. Les delegacions de Rússia i Ucraïna van decidir la creació de corredors humanitaris que permetin l'evacuació de la població civil ucraïnesa. Això podria comportar un alto el foc temporal. Dimarts que ve es tornaran a trobar les dues delegacions per mantenir una tercera ronda de converses.
Malgrat l'acord sobre els corredors humanitaris, sobre el terreny la guerra no s'atura. Els intensos bombardejos escampen la destrucció: a la ciutat de Txerníhiv, a prop de la frontera amb Bielorússia, un atac aeri ha causat almenys 33 morts i 18 ferits.
Més d'un milió de refugiats
La invasió russa a Ucraïna ha desencadenat la crisi de refugiats més important a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Segons les dades de les Nacions Unides, més d'un milió de persones ja ha fugit d'Ucraïna cap a altres països, la majoria a Polònia.
Davant d'aquesta situació, la Unió Europea ha acordat donar una protecció temporal als refugiats que arriben des d'Ucraïna, en una decisió que els permetrà viatjar amb llibertat dins la UE, instal·lar-se en qualsevol dels estats membres, buscar feina i tenir accés a assistència mèdica.
Els Estats Units també han anunciat que atorgaran l'estatus de protecció temporal als ciutadans d'Ucraïna per als pròxims 18 mesos. Aquesta protecció, que s'atorgarà als ucraïnesos que estiguin als EUA des d'abans de l'1 de març, n'evitarà la deportació i els permetrà accedir a un permís de treball i residència.
Putin, disposat a "prendre el control" de tot el país
En paral·lel, el president rus, Vladímir Putin, ha fet un discurs molt dur contra el govern ucraïnès i ha dit que la invasió russa avança "segons els plans". Hores abans, en una trucada amb Emmanuel Macron, s'ha mostrat "plenament determinat" a continuar l'ofensiva fins a aconseguir l'objectiu de "prendre el control" de tot el país.
A Kíiv, que continua assetjada, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, reclama una trobada cara a cara amb Putin, que considera que "és l'única manera d'aturar la guerra".