Rússia i Ucraïna: entre les crides a la diplomàcia i la preparació per a la guerra
El Kremlin respon que "no hi ha gaires motius per a l'optimisme" després de la negativa dels Estats Units a tancar la porta de l'OTAN a noves incorporacions
En la crisi d'Ucraïna, la pilota torna a ser a la teulada de Moscou. L'endemà de la resposta dels Estats Units i l'OTAN a les propostes sobre seguretat europea, el Kremlin ha assegurat que "no hi ha gaires motius per a l'optimisme".
Tant els Estats Units com l'Aliança Atlàntica van oposar-se a frenar la incorporació de nous països --en particular Ucraïna-- a l'OTAN. Moscou considera que, tant el secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken, com el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, han manifestat de "manera inequívoca" que rebutgen les principals preocupacions plantejades per Rússia.
I, ara, tots els ulls miren al president rus, Vladímir Putin, que continua en silenci.
El president rus no ha mogut fitxa, però coneix el contingut de les respostes d'Occident, que s'estan analitzant l'administració presidencial, el govern i el consell de seguretat rus, segons ha explicat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov:
"Tots els documents els té ara el president. Caldrà temps per analitzar-los. No tindrem pressa amb les conclusions, però no hi ha gaires motius per a l'optimisme."
Segons el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, Putin decidirà quins són els "pròxims passos" a seguir. La carta dels Estats Units fa preveure "el començament d'una conversa seriosa, però sobre temes secundaris", segons el cap de la diplomàcia rus.
Lavrov, però, insisteix que "no hi ha una reacció positiva" en el que qualifica d'"assumpte principal" del document:
"L'assumpte principal és la nostra posició clara sobre la inadmissibilitat d'ampliació de l'OTAN cap a l'est i de l'emplaçament d'armaments ofensius que poden amenaçar el territori de la Federació Russa."
El Kremlin, que assegura que encara hi ha possibilitats per al diàleg, avisa que no s'ha d'esperar que la "reacció sigui immediata", després que els Estats Units i l'OTAN triguessin més d'un mes a contestar la proposta russa.
Ucraïna, esperançada amb el diàleg
Més optimistes són a Ucraïna. L'endemà de la trobada a París de l'anomenat Quartet de Normandia, integrat per França, Alemanya, Ucraïna i Rússia, l'executiu ucraïnès respira més tranquil.
El quartet, l'únic espai on Rússia i Ucraïna parlen cara a cara, es va reunir durant vuit hores i mitja i va aconseguir "un senyal de distensió" pactant la primera declaració conjunta en més de dos anys.
El text, però, no va massa més enllà del "suport incondicional a l'alto el foc" a l'est d'Ucraïna i un compromís per "llimar les diferències actuals".
El compromís de tornar-se a trobar d'aquí a dues setmanes és el que fa ser optimista al govern ucraïnès, que creu que, almenys durant quinze dies, Rússia es mantindrà en la via diplomàtica.
Normalitat a la frontera
Mentrestant, a Berilivka, a tocar de la frontera, la situació és de normalitat, tal com ha pogut comprovar l'equip de TV3 desplaçat a l'est d'Ucraïna.
Aquest dijous, el moviment de trànsit es manté en les mateixes xifres dels darrers dies: uns 300 camions i uns 100 vehicles creuen cada dia el pas fronterer:
Els veïns asseguren que no han vist moviments militars i estan convençuts que no hi haurà cap invasió russa.
En canvi, a l'altra banda d'Ucraïna, a Lviv, a la frontera oest, els treballadors essencials han començat a rebre formació sobre l'ús d'armes de foc, com mostra aquest vídeo de TV3:
- ARXIVAT A:
- RússiaUcraïnaEstats Units