Rússia i Ucraïna s'acusen de "terrorisme nuclear" pels atacs a Zaporíjia

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica alerta d'un "risc real d'un desastre nuclear que podria amenaçar la salut pública i el medi ambient"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament d'atacs a la zona de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, que haurien fet malbé línies elèctriques.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, responsabilitza Moscou de causar un greu risc nuclear. "Els ocupants han provocat una situació molt perillosa per a tothom a Europa. Han bombardejat la central nuclear de Zaporíjia dues vegades. És la central nuclear més gran del continent i qualsevol bombardeig és un crim flagrant, un acte terrorista. Rússia ha d'assumir la seva responsabilitat", ha assegurat.

Moscou, que controla aquesta instal·lació pràcticament des dels primers dies l'ofensiva a Ucraïna, acusa Kíiv de promoure el "terrorisme nuclear". "Els atacs d'Ucraïna contra instal·lacions nuclears poden ser qualificades sobre la base del dret internacional com a actes de terrorisme nuclear", ha afirmat a Telegram el senador rus Konstantín Kossaixev.

El senador ha assenyalat que l'atac de l'Exèrcit ucraïnès contra la central nuclear en moments en què l'ONU celebra una conferència de No-Proliferació d'Armes Nuclears "posa en dubte el compliment d'Ucraïna dels seus compromisos en matèria de seguretat d'instal·lacions nuclears".

Tanmateix, la Unió Europea en fa responsable Rússia. El màxim responsable de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha condemnat "les activitats militars de Rússia" al voltant de la planta.

"Aquest és un incompliment greu i irresponsable de les normes de seguretat nuclear i un altre exemple del menyspreu de Rússia per les normes internacionals", ha dit Borrell. També ha demanat que Agència Internacional de l'Energia Atòmica (IAEA) tingui accés a la central.


"Risc real"

L'IAEA ha fet aquest dissabte un comunicat en què expressa la preocupació pels atacs al voltant de la central nuclear i alerta d'un "risc real d'un desastre nuclear que podria amenaçar la salut pública i el medi ambient".

En aquest comunicat, l'AIEA diu que Ucraïna assegura que no hi ha hagut danys directament als reactors i que no hi ha hagut cap fuita, però que hi ha danys en altres parts.

Imatge de la central nuclear, que està sota control rus des del març (Reuters/Alexander Ermochenko)

L'acusació de Rússia

Les autoritats prorusses de la regió de Zaporíjia han acusat les forces ucraïneses d'atacar amb la seva artilleria la central nuclear i fer malbé les línies elèctriques i les naus industrials de la planta.

L'atac va causar l'aturada d'un dels blocs nuclears després de quedar sense electricitat. L'administrador prorús local va fer una crida a l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (IAEA) a visitar la central i veure amb els seus propis ulls la situació al terreny. "Voldríem que vingués aquí el cap de l'IAEA i veiés qui és en realitat el protector del reactor nuclear i qui l'ataca amb drons. Qui és terrorista i qui defensa la pau", va assenyalar el cap de l'administració local, citat per Interfax.

Segons el representant prorús, "l'Exèrcit rus garanteix la seguretat, va ser justament l'Exèrcit rus el que va enderrocar els drons llançats per Ucraïna contra el sistema de refredament dels reactors".

El 20 de juliol passat l'administració militar prorussa d'Energodar va acusar l'Exèrcit ucraïnès de perpetrar quatre atacs amb drons kamikaze contra aquesta instal·lació energètica. Les autoritats d'Energodar van informar que la sala de reactors de la central nuclear no va patir cap mal, però van assenyalar que les explosions van ferir onze empleats de la instal·lació, quatre d'ells en estat greu.


Crida de l'ONU

Tant la guerra a Ucraïna com la tensió a l'estret de Taiwan s'han fet molt presents a Hiroshima, on aquesta matinada s'ha commemorat el 77è aniversari de la devastació de la ciutat per la bomba atòmica. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha animat a reduir els arsenals nuclears.

"Almenys 13.000 armes nuclears estan guardades en arsenals de tot el món. I les crisis amb greus connotacions nuclears s'estan estenent ràpidament des de l'Orient Mitjà, a la península de Corea o la invasió russa d'Ucraïna. És totalment inacceptable que els estats que tenen armes nuclears admetin la possibilitat d'una guerra nuclear", ha dit Guterres.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut